Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Sunday, June 5, 2011

Mahasiswa lemah penguasaan komunikasi, pemikiran kritis - Datuk Saifuddin

Datuk Saifuddin melancarkan Persidangan Saintifik Tahunan Modul Kajian Khusus Ke-3 sambil diperhatikan Dr Raymond Ali (kiri) di Pusat Perubatan HUKM, Cheras, Kuala Lumpur.

KEMENTERIAN Pengajian Tinggi (KPT) belum berpuas hati terhadap pencapaian pelajar institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dalam dua aspek yang dinilai menerusi Skala Kemahiran Insaniah Malaysia (Soft Skill Scale - My3s), iaitu penguasaan komunikasi serta pemikiran kritis dan penyelesaian masalah.

Selain dua aspek berkenaan, My3s juga menilai lima kemahiran lain, iaitu kerja berpasukan; moral dan etika; kemahiran kepimpinan; pembelajaran berterusan dan pengurusan maklumat serta kemahiran keusahawanan.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah berkata pelajar perlu melepasi ujian berkenaan bagi memudahkan mereka memperoleh pekerjaan selepas menamatkan pengajian.

Katanya, ujian terhadap pelajar terbabit adalah berdasarkan masalah dibangkitkan majikan dalam beberapa siri pertemuan dengan KPT sepanjang tahun lalu dan awal tahun ini.

Saifuddin berkata, sepanjang tahun lalu seramai 10,828 pelajar tahun akhir IPTA dinilai manakala 39,465 pelajar tahun pertama juga dikehendaki menduduki ujian itu.

Bakal majikan tidak mempersoalkan kelayakan dan kualiti akademik graduan IPTA, sebaliknya mereka mempersoalkan kegagalan graduan dalam aspek komunikasi meliputi lemah berbahasa Inggeris serta gagal berfikir secara kritis dan menyelesaikan masalah.

Akhirnya masalah ini mempengaruhi kebolehpasaran pelajar terbabit. Justeru, aspek berkenaan perlu diberi perhatian oleh universiti,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Saintifik Modul Kajian Khusus Ke-3 anjuran Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) di Cheras, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Hadir sama Dekan Fakulti Perubatan yang juga Pengarah PPUKM, Prof Datuk Dr Raymond Azman Ali dan Ketua Pengarah Persidangan, Muhammad Izmeer Apili.

Lebih 500 peserta, iaitu pelajar perubatan pelajar dari UKM, Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya dan Universitas Padjadjaran, Bandung Indonesia menghadiri seminar dua hari berkenaan.

Mengenai pembabitan pelajar universiti dalam Parlimen Belia yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pada 28 Mei lalu, Saifuddin berkata pelajar IPT akan diwakili dalam institusi itu.

Katanya, KPT menganggotai Jawatankuasa Kabinet Pembangunan Belia yang dengan sendirinya membolehkan wakil kementerian menganggotai Parlimen Belia.

Beliau berkata, KPT sedang memuktamadkan jumlah pelajar yang akan menganggotai parlimen berkenaan dan mekanisme pemilihan yang akan dilaksanakan untuk memilih ahlinya.

Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan akan bersidang tidak lama lagi dan keanggotaan dalam Parlimen Belia akan dibincangkan.

Mungkin ada wakil dari MPP atau Parlimen Mahasiswa yang kini bergiat di Universiti Sains Malaysia,” katanya.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !