Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Sunday, April 18, 2010

Kembalikan Roh Universiti - Saifuddin Abdullah

Universiti Malaya: ”Kita kena bawa kembali roh universiti” ujar Dato’ Saifuddin bin Abdullah, Timbalan Menteri Kementerian Pengajian Tinggi dalam pidatonya di majlis Forum Penyuburan Amalan Demokrasi di Malaysia yang berlangsung di Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya (FSSSUM) malam tadi.

Beliau yang merupakan salah seorang dari ahli panel program tersebut yang diadakan sempena pelancaran Universiti Malaya Centre of Democracy and Election (UMCEDEL) menyifatkan semangat pindaan AUKU (Akta Universiti Kolej Universiti) masih belum difahami oleh semua orang.

Forum tersebut antara lain bertujuan membuka ruang kepada mahasiswa untuk menilai sendiri kesedaran berpolitik dan kesedaran dalam pentingnya menjadi penegur kepada kerajaan dikalangan mahasiswa universiti kini.

“Kalau nak difikirkan dalam AUKU hanya ada tiga perkara yang tak boleh, pertama tak boleh menjadi ahli politik, kedua tak boleh menjadi ahli kesatuan sekerja, ketiga tak boleh menyertai pertubuhan yang disenaraikan oleh menteri (menteri Kementerian Pengajian Tinggi) tak boleh” ujarnya.
“tapi setakat ini tidak ada persatuan yang disenaraikan tidak boleh oleh menteri (Menteri Kementerian Pengajian Tinggi)” ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian menjawab persoalan mengenai AUKU yang dikatakan masih menyekat kebebasan hak demokrasi mahasiswa.

Forum tersebut mengumpulkan empat orang pemimpin masing-masing dari parti yang berbeza sebagai ahli panel iaitu Dato’ Saifuddin bin Abdullah Barisan Nasional (BN), Saifuddin Nasution bin Ismail Parti Keadilan Rakyat (PKR), Salahuddin Ayub Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dan Anthony Loke Siew FookDemocratic Action Party (DAP).

Ketika ditanya mengenai pihak universiti yang biasanya bersifat ‘pilih kasih’ dalam membenarkan pemimpin-pemimpin dari parti pembangkang untuk masuk ke universiti, beliau memberi jaminan “Boleh panggil wakil-wakil pembangkang dan kerajaan untuk berforum. Dibenarkan. kalau ada yang halang bagi tahu saya”

Antara lain, persoalan mengenai pilihanraya kampus yang biasanya disifatkan tidak bersih dengan campurtangan pihak pentadbiran universiti dan pemimpin parti luar yang menyebelahi satu-satu pihak, beliau menjawab

“apa kata, pelajar sendiri yang organise pilihanraya kampus"


Sumber Mahasiswakini

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !