Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Monday, May 24, 2010

GMUKM MENUNTUT PENTADBIRAN UKM MENGGUGURKAN DAKWAAN KEATAS 4 0RANG MAHASISWA

Isu penangkapan 4 orang Mahasiswa Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang didakwa terlibat dalam kempen di pilihanraya kecil Hulu Selangor semakin memberi kesan yang negetif kepada pihak pentadbiran Universiti, ini kerana sikap diam diri yang ditunjukkan oleh pihak Universiti menjadi seribu tanda Tanya kepada pelbagai pihak.

Empat orang mahasiswa jurusan Sains Politik UKM itu iaitu Hilman Idham, Ismail Aminuddin, Azlin Shafina Adzha dan Woon King Chai akan didakwa di Mahkamah Universiti UKM atas pertuduhan melakukan kesalahan menyalahi undang-undang seksyen 15(5)(a) Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971.

Merespon isu berkenaan, pengerusi GMUKM saudara Hafiz Razak dengan tegasnya mengeluarkan kenyataan supaya pihak Universiti menggugurkan dakwaan keatas mereka yang terlibat kerana ini sangat bertentangan dengan apa yang tertera pada Perlembagaan Persekutuan Seksyen 119(1a) dalam Perlembagaan Persekutuan yang jelas menyatakan semua warga negara yang mencapai umur 21 tahun berhak menyertai politik dan layak mengundi dalam pilihan raya tegasnya.

Seterusnya beliau mempertikaikan pihak Universiti yang jelas sekali melanggar hareki perlembagaan yang patut dipatuhi, sistem rimba mana yang mereka ikuti jelasnya lagi. AUKU yang telah digubal sejak tahun 1971 telah banyak memandulkan Mahasiswa dari segi ideology serta keterampilan Pimpinan didalam diri Mahasiswa itu sendiri.
AUKU sudah tidak realistik untuk digunakan pada zaman sekarang memandangkan UKM sendiri ingin mencipta matlamat termasuk dalam Universiti terbaik dunia. Bagaimana untuk Universiti melahirkan bakal pemimpin pemimpin Negara pada masa akan datang sedangkan mereka mengekang Mahasiswa dari melontarkan pendapat dan idea mereka.

Mereka menggunakan AUKU sebagai alat untuk menyekat kebebasan mahasiswa untuk berpersatuan dan berpolitik, sedangkan dengan cara inilah mampu mematangkan mahasiswa dan melatih kepemimpinan mereka. Sepatutnya mahasiswa diberikan kebebasan mengenali lanskap politik negara, agar mereka tahu dan mampu menangani isu-isu semasa dengan baik.

Perkara ini juga dilihat bertentangan dengan hak kebebasan bersuara bagi Mahasiswa yang tertera didalam Artikel-19 Deklarasi Universal Hak Asasi Manusia dan Artikel-10 Perlembagaan Malaysia yang jelas bercanggah dengan tindakan yang mereka lakukan keatas empat orang Mahasiswa tersebut.

Justeru GMUKM menuntut supaya mereka dilepaskan dari dakwaan tersebut yang dilihat tidak relevan dan memberi black fire kepada pihak Univesiti sendiri akibat sikap berdiam diri yang ditunjukkan mereka.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !