Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Tuesday, October 7, 2014

GMUKM: KEKUATAN DAN WAJAH BAHARUCoretan Peristiwa Makan Malam GMUKM. 

Ucapan terima kasih dan syabas saya ucapkan kepada seluruh mahasiswa/mahasiswi yang telah hadir pada Majlis Makan Malam GMUKM. Pada pendapat saya, majlis tersebut telah mencapai matlamat program iaitu bagi mengisytiharkan Pengerusi GMUKM yang baru dan memberi penerangan mengenai Akta Hasutan oleh Prof Azmi Sharom.
Majlis makan malam tersebut yang bertujuan memperkenalkan kepada mahasiswa/I ukm tentang GMUKM dan Akta Hasutan bermula dengan melaksanakan solat isyak secara berjemaah di hadapan pejabat PMUKM. Majlis ini yang turut dihadiri oleh Prof Azmi Sharom untuk memberikan penerangan mengenai akta hasutan disamping merasmikannya. Pendirian GMUKM cukup jelas bahawa kami mendesak pihak kerajaan mengkaji semula akta Hasutan yang tidak bersesuaian dengan keadaan masa kini dan kami juga mendesak pendakwa raya menggugurkan dakwaan terhadap Prof Azmi Sharom.
Selain itu, majlis tersebut telah diganggu dengan pelbagai provokasi malah terdapat sebahagian mahasiswa telah diserang oleh pihak keselamatan UKM. Mahasiswa/i yang terlibat dihalau dengan kasar dan terpaksa memindahkan majlis ini ke luar kampus iaitu Stesen Kereta Api UKM . Pusat Aktiviti Pelajar (Pusanika) merupakan tempat mahasiswa/I menganjurkan aktiviti, namun tindakan pihak keselamatan yang menghalau kami telah menghakis hak kami serta menafikan objektif penggunaanya. Apakah relevan kekerasan yang diberikan kerana Sebuah Majlis Makan Malam dan Ceramah berbentuk akademik yang dipandang “HARAM” oleh mereka ?
Untuk makluman, GMUKM telah menang 3 kali berturut-turut dalam Plihan Raya Kampus (PRK). Majlis ini sudah dianjurkan setiap tahun tanpa menghadapi sebarang ganguan. Malahan makanan yang ada juga turut diberikan kepada Pihak Keselamatan (Wisma Aman). Kami percaya tindakan keras ini merupakan satu tindakan terdesak Pihak Universiti untuk menakutkan mahasiswa yang berminat dengan politik mahupun prihatin mengenai isu semasa. Pihak Universiti menggunakan alasan aktiviti kami tidak mendapat kelulusan untuk menghalau kami. Disebabkan GMUKM tidak dapat didaftarkan, kami tidak boleh memohon kelulusan untuk majlis makan malam Isu ini sebenarnya mempunyai solusi yang mudah iaitu benarkan GMUKM didaftarkan . Universiti seharusnya tempat yang mutlak demokrasinya, menyediakan kebebasan akademik yang hakiki dan mahasiswa bebas menyatakan pendapat terhadap sebarang isu yang berlaku dalam Negara mahupun antarabangsa.
GMUKM juga berterima kasih diatas kesudian media Malaysia Insider bagi membuat liputan berkenaan majlis makan malam tersebut. Kami memahami disebabkan suasan yang tegang beberapa maklumat yang diliputkan adalah kurang tepat. Sekali lagi, majlis tersebut merupakan majlis makan malam dan pelancaran GMUKM, dimeriahkan dengan penerangan berkenaan Akta Hasutan sendiri oleh Prof Azmi Shahrom yang seterusnya hadir sebagai perasmi program tersebut.
TITIK TOLAK KEKUATAN DAN WAJAH BAHARU,


GMUKM meluaskan pengaruhnya dan telah mengumumkan rakan-rakan komponen parti yang bertujuan untuk mengukuhkan lagi peranan GMUKM di dalam universiti ini. Antaranya ialah Student Unity Front(SUF) ,Gerakan Muslimat Muda (GMM) dan Mahasiswa Keadilan Malaysia (MKM).
Sebelum saya diberi amanah sebagai Pengerusi GMUKM ini, saya telah berbincang dengan mantan Pengerusi GMUKM saudara Abdullah Sani tentang halatuju pembawakan GMUKM pada sesi kepimpinan kali ini. Pada pembawakan GMUKM kali ini, saya optimis untuk bersama-sama menyokong gagasan Naib Canselor UKM Dato’ Noor Azlan iaitu ‘’Guardian of Nation’’. Saya sendiri mahu melihat UKM menjadi ikon kepada universiti lain dalam menerajui bidang keilmuan dan penyelidikan yang masyhur. Disamping itu, saya turut berpandangan bahawa UKM bukan sahaja sebagai sebuah universiti yang mendokong gagasan kebebasan akademik, UKM turut berperanan dalam membina erti demokrasi yang sebenar di Malaysia.
Setelah 2 tahun langkah dan usaha dilakukan oleh kepimpinan GMUKM secaara berterusan untuk mendaftarkan GMUKM sebagai sebuah parti politik kampus di UKM namun tidak berhasil. Dengan itu, saya akan teruskan usaha ini untuk mendaftarkan GMUKM dan berhasrat supaya suasana demokrasi yang sebenar dapat kita lihat di UKM. Saya mengajak kepada semua mahasiswa/mahasiswi tidak mengira perbezaan fahaman politik,bangsa dan agama untuk sama-sama menyokong GABUNGAN MAHASISWA UKM dalam merealisasikan misi yang besar universiti iaitu “Guardian Of Nation”. Tidak mungkin misi ini berjaya tanpa sokongan daripada semua mahasiswa dan mahasiswi UKM.
ABDUL KAHAR BIN HAMZAH
PENGERUSI GMUKM
Rujukan
[1] https://my.news.yahoo.com/azmi-sharom-chased-ukm-campus-000004400.html
[2] Tatakelakuan Aktiviti Politik Pelajar dan Badan Pelajar, UKM

Moving Forward! Ber-GM Lebih Baik!

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !