Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Saturday, December 5, 2009

Mahasiswa Perlu Manfaatkan Cuti

Cuti semester berbaki 3 minggu lagi. Sebagai mahasiswa, sejauh mana kita memanfaatkan cuti kita ini? Adakah hanya duduk di rumah menonton televisyen, keluar bersama rakan-rakan, atau sekadar makan tidur di rumah. 


Sebenarnya banyak perkara mahasiswa boleh lakukan umpamanya turun kepada lapangan masyarakat. Sebagai contoh, menyertai program persatuan belia, atau menjadi fasilitator dan urusetia bagi program remaja merupakan peluang yang sangat lumayan untuk berinteraksi dengan masyarakat. Lebih menarik lagi sekiranya dapat menyertai program operasi khidmat masyarakat, atau membantu masyarakat yang kesusahan akibat banjir.


Nabilah Maiyidin dari Fakulti Pendidikan tahun 3 berpendapat,"Masa cuti inilah kita perlu ambil peluang untuk bersama masyarakat setempat selain membantu ibu ayah kerana kita tidak disibukkan dengan bebanan pelajaran. Mahasiswa seharusnya sedar bahawa kita adalah permata bagi masyarakat untuk membantu mereka dari segi pembangunan kebajikan. Sukarno pernah berkata, " Aku bukan budak Moscow, bukan juga budak Amerika, aku adalah budak bagi rakyatku sendiri."

 
Selain itu, GMUKM menyeru mahasiswa untuk menimba ilmu pengetahuan yang tidak terdapat di dewan kuliah pada musim cuti ini. Malah, mahasiswa juga seharusnya membaiki kefahaman mengenai apa yang telah dipelajari. Sejauh mana diri anda memanfaatkan cuti, andalah penentunya.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !