Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Tuesday, May 17, 2011

Jangan salahguna kebebasan akhbar - GMUKM

GABUNGAN MAHASISWA UKM (GMUKM) mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat bercuti kepada rakan-rakan mahasiswa yang kini sedang berada di kampung halaman. Biar apa pun aktiviti anda lakukan semasa cuti ini, kami di GMUKM mengharapkan semoga cuti yang panjang ini akan dijalani dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaat.

Juga buat rakan-rakan mahasiswa UKM yang sedang gigih menjalani Semester 3 atau juga kita kenali sebagai semester pendek (short sem.) , kepada anda juga kami di GMUKM ingin mengucapkan selamat belajar dan selamat menempuhi peperiksaan Semester 3 yang bakal bermula pada 20 - 25 Jun 2011 nanti. Apa pun, kami di Gabungan Mahasiswa mengharapkan yang terbaik buat rakan-rakan sekalian.


Penerangan Isu Nasional

Bersempena kesempatan cuti yang panjang ini, kami di GMUKM sempat melakukan beberapa kajian berkenaan beberapa isu nasional terpilih. Tentunya isu semasa negara seperti isu ekonomi, sosial dan politik negara menjadi 'favourite' kami untuk dikaji.

Akan tetapi sebelum itu, beberapa peringatan penting harus ditekankan buat semua rakan pembaca ini. Gabungan Mahasiswa UKM sedari dulu terang-terangan telah menjelaskan bahawa suara yang kami bawakan adalah 'genuine' daripada suara mahasiswa UKM sendiri. Kita juga telah meletakkan dasar bahawa suara mahasiswa ini tidak wajar diserapi oleh 'suara-suara luar' terutama daripada parti-parti politik. Ini demi mengekalkan daya keintelektualan mahasiswa di samping pengekalan status quo 'mahasiswa' selaku ejen perubahan masyarakat Malaysia.


Konsep Propaganda - Satu Analisa

Sebelum kita melangkah lebih lanjut ke arah hasil kajian yang dilakukan oleh GMUKM, elok benar sekiranya kita mengemukakan beberapa perkara asas yang perlu difahami oleh rakan-rakan mahasiswa; agar rakan-rakan tidak terpesong dan mudah memahami hasil pengkajian yang GMUKM lakukan. Perkara asas yang pertama yang perlu difahami rakan-rakan sekalian, adalah berkenaan satu istilah asas ini - PROPAGANDA

Meneliti maksud 'propaganda' di Wikipedia telah memaksudkan; propaganda sebagai mesej-mesej bersepadu yang bertujuan mempengaruhi pendapat atau kelakuan orang ramai.

GMUKM juga sempat melayari beberapa buah laman sesawang dan blog untuk mendapatkan penjelasan lebih lanjut berkenaan 'propaganda' ini. Antaranya sebuah laman blog berbahasa Indonesia ada menerangkan dengan panjang lebar berkenaan propaganda ini ;

Definisi
Propaganda, tulis Bruce L Smith dalam Encyclopaedia Social Science sebagai "manipulasi relatif secara sengaja dengan menggunakan simbol (kata-kata, sikap, bendera, citra, monumen atau musik) terhadap pikiran atau tindakan orang lain dengan sasaran terhadap kepercayaan, nilai dan perilakunya. Unsur kesengajaan dan manipulasi membedakan propaganda dari komunikasi biasa atau pertukaran ide secara bebas. Ini juga membedakan aliran informasi melalui pendidikan. Propagandis menyajikan argumentasi yang sudah diatur atau satu set simbol tunggal, sedangkan pendidik memberikan "semua" sisi dari sebuah isu dan membiarkan pendengarnya memutuskan tentang kebenara atas apa yang dipresentasikan .

1 Propaganda seperti ditulis pula oleh Encyclopedia Britanica (1997) dalam pengertian modern muncul Conggregatio de Propaganda Fide (Perkumpulan untuk Mengajak kepada Keimanan), komite tetap kardinal yang bertanggung jawab atas aktivitas misionairs Katolik Roma sejak 1622. Komunis memberikan pengertian lain tentang propaganda ini. Dalam koleksi tulisan Lenin yang terbit tahun 1929 berjudul Agitation und Propaganda. Dalam buku yang ditujukan untuk basis argumentasi dan praktek komunis atas hal itu, Lenin membedakan antara (1) propaganda yang didefinisikan sebagai argumentasi akal pikiran dari filsafat, sejarah dan ilmu pengetahuan untuk mempengaruhi orang terdidik dan yang cukup cerdas dan (2) agitasi yang diartikan penggunaan slogan-slogan emosional, setengah kebenaran, ungkapan-ungkapan untuk mempengaruhi orang yang tidak terdidik, setengah terdidik dan kuran cerdas.

Mekanisme Propaganda
Propaganda itu adalah suatu tindakan yang sulit diraba. Untuk melihat mekanisme propaganda dalam tingkat negara (state) KJ Holsti dalam International Politics: A Framework for Analysis (1992) menguraikan dua model dari sebuah propaganda. Sebuah negara dalam interaksi dengan negara lain melancarkan propaganda. Untuk mempengarui negara lain, sebuah negara melalukan propaganda melalui kelopok-kelompok sosial atau organisasi di negara yang jadi sasaran. Dengan propaganda itu maka kelompok masyarakat dapat mendesak kepada pemerintahnya untuk mengubah kebijakan yang dikehendaki oleh negara yang melakukan propaganda. Mekanisme ini memperlihatkan sebuah proses propaganda secara tidak langsung dimana sebuah tim propaganda negara tertentu membidik sasaran kelompok atau organisasi masyarakat untuk menjadi medium bagi tujuan propagandanya.


Contoh poster propaganda ( Sekadar gambar hiasan )

Kebebasan Akhbar Disalahguna ?


GMUKM menyanjung kebebasan akhbar dan media massa khususnya di arus perdana negara masa kini menerbitkan sebarang berita khususnya isu-isu semasa. Akan tetapi media massa kini dilihat semakin 'tidak bertanggungjawab' dengan penerbitan mereka sendiri. Isu-isu sensitif seperti isu agama baru-baru ini di samping 'character assassins' yang juga sebelum ini telah disebut di blog ini nampaknya dipandang enteng oleh sesetengah pengamal media.

Juga di awal bulan ini, berita musibah telah menimpa keluarga seorang graduan UKM yang baru menerima Ijazah Sarjanamuda tahun lalu apabila telah ditikam mati oleh seorang lelaki; telah disensasikan oleh pihak media massa arus perdana yang tidak bertanggungjawab. Beberapa ulasan dan petikan artikel yang nyata menyongsang daripada kisah sebenar bagaikan tidak cukup menyentap hati keluarga allahyarhamah Ratna Sufizah Riyanti; yang lantas diperbetulkan oleh Persatuan Mahasiswa UKM yang sempat menziarahi keluarga allahyarhamah di Kedah minggu lalu. Media Massa Perlu Bertanggungjawab

Kita di Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) melihat penyalahgunaan konsep propaganda media massa yang dilakukan kini harus dikawal dan dipantau oleh pihak Kementerian Dalam Negeri (KDN).  Teguran oleh  Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pada 13 Mei lalu yang mengingatkan semua pihak termasuk pengamal media 'supaya tidak beremosi dengan menimbulkan pelbagai spekulasi' amat disambut baik oleh kita di Gabungan Mahasiswa. 


Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) sekali lagi mengulangi pendirian front MAMPU (Membina Mahasiswa Penggerak Ummah) dan PMUKM pada awal tahun ini sebelum ini yang menekankan keperluan pengamal media massa sama ada di arus perdana mahupun alternatif untuk bertanggungjawab dengan setiap patah perkataan yang diterbitkan untuk tatapan umum untuk mengelakkan mafsyadah (keburukan) dan menjaga maslahah (keselamatan) orang ramai. 


Bersama Mahasiswa Merealisasi Varsiti

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !