Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Monday, February 25, 2013

GMUKM Kecam UKM Langgar AUKU

Kenyataan Rasmi Gabungan Mahasiswa UKM Berhubung Tindakan Pentadbiran Menukar Nama PMUKM 


GMUKM kesal dengan tindakan pihak pentadbiran yang menukarkan legasi Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (PMUKM) kepada Majlis Perwakilan Pelajar (MPPUKM).

PMUKM telah ditubuhkan pada 13hb September 1970 dalam satu mesyuarat agung Khas Jawatankuasa Dewan Rendah Kolej Pertama. Ia bertujuan menggerakkan kebajikan dan kemajuan mahasiswa/i dan Universiti.

PMUKM telah begitu sebati disetiap jiwa mahasiswa/i UKM selama ini. Tindakan pentadbiran yang menyatakan PMUKM tidak ada dalam akta universiti kolej universiti (AUKU) cukup menghairankan. Hal ini kerana, pertnyataan pentadbiran UKM ini menunjukkan bahawa mereka sendiri telah sekian lama melanggar AUKU yang diagungkan selama ini.

Apa guna jika perubahan berlaku pada nama, tapi tanpa ada penambahbaikan terhadap pelebaran ruang linkup kerja MPP itu sendiri. Di tambah pula dengan kerenah birokrasi pihak pentadbiran yang sering mengganggu gerak kerja MPP.

Memetik kata-kata MPP GMUKM merangkap Speaker PMUKM, Arief Othman, "Dulu Tnchepa Ukm cakap PMUKM tidak ada dalam AUKU, yang ada hanyalah Majlis Perwakilan Pelajar (MPP), jadi disebabkan itu PMUKM nak diganti dengan majlis. Sekadar pertanyaan, kiranya sebelum ni UKM melanggar AUKU la ya? Sekian."

GMUKM berpandangan bahawa pembubaran nama PMUKM ini berkait rapat dengan usaha Pentadbiran mengecilkan bidang kuasa PMUKM yang menjejaskan gerak kerja para MPP GMUKM sendiri yang telah berjaya mengekalkan kemenangannya sebelum ini.“Ia merupakan satu pengkhianatan dan kezaliman yang membelenggu semangat kemahasiswaan UKM. Oleh itu, kami mendesak pihak yang terlibat khususnya pentadbiran supaya mengembalikan suara dan autonomi mahasiswa kepada para pelajar dan kekalkan legasi PMUKM yang sedia ada.” – Pengerusi GMUKM, Haziq Asyraf
Lead The Changes! Ber-GM Lebih Baik!

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !