Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Friday, February 22, 2013

Pendidikan Percuma Vs BB1M?


‎'Pendidikan Percuma oleh Pakatan Rakyat' ATAU 'Baucar Buku 1 Malaysia (BB1M) oleh Barisan Nasional'. 

Apa pandang sisi rakan-rakan mahasiswa mengenai perbandingan dua perkara tersebut? Adakah kedua-dua tawaran ini mempunyai kesan terhadap kehidupan mahasiswa, baik dari segi jangka masa pendek mahupun jangka panjang? -MediaGM

Rujukan:

  1. http://www.mohe.gov.my/portal/component/content/article/46-hebahan-kpt/1402-makluman-pemberian-baucar-buku-1-malaysia-bb1m-tahun-2013.html
  2. http://www.sinarharian.com.my/nasional/pendidikan-percuma-pakatan-garis-5-prinsip-1.41814


Lead The Changes! Ber-GM Lebih Baik!

1 comments:

Asyraf Ali said...

Baucar Buku 1 Malaysia ialah pilihan saya. Ini kerana denagn diberinya baucar buku ini oleh kerajaan, kita akan menjadi l;ebih semangat untuk belajar dan seronok kerana dapat membeli buku dan juga da kalanya membeli alat tulis dan fail-fail. Kalau free education, hanya yuran je free, tapi buku-buku kena beli sendiri dan itu dah makan kos yang banyak. Bukan itu sahaja, kalau budak2 dapat belajar free, diorg akan kurang mempedulikan atau tak kisah sgt kalau gagal or what sebab its free and boleh ulang balik tak perlu kisah pasal duit. Ini sangatlah tak bagus. Memang ada negara yang bagi pendidikan percuma kat rakyat diorg, tapi fikir la jugak, otak orang Malaysia ni gred 3, sangatlah loser, bukan mcm otak orang Jepun yg tinggi gred 1. Ni bukan saya yang cakap, ni dah di buat kajian. Saya juga rakyat malaysia. So think about it. Jangan fikir nak itu free ini free, fikir nak jadi lebih maju dengan bukan cara yang mudah. Kalau anda pertimbangkan betul2 antara keduanya anda akan faham dan pasti akan setuju dgn apa kerajaan dah buat skrg ni.

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !