Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Friday, June 19, 2009

ISA 7: Mahasiswa perlu tamatkan kezaliman.


Kuala Lumpur, 18 Jun - Kira-kira jam 11.30pg, Majistret Azniza Mohd Ali akhirnya membuat keputusan untuk membebaskan hanya seorang daripada 6 mangsa akta zalim kerajaan 1 Malaysia acuan Najib.

Mahkamah turut memutuskan bahawa kelima-lima mangsa dikenakan denda sebanyak RM3,900 seorang atau dikenakan hukuman 3 bulan penjara.

Menurut Peguam Amer Hamzah, salah seorang peguam yang mewakili Mahasiswa dalam ISA 7 tersebut, hukuman ini sebenarnya adalah hukuman yang melampau dan sangat-sangat tidak bersesuaian dengan keadaan Mahasiswa terbabit.

"Mereka sudah cukup terhukum apabila dinafikan hak untuk menyambung pelajaran mereka (semenjak 8 tahun yang lalu) dan kehilangan sebahagian dari masa depan mereka." katanya ketika membuat rayuan terhadap hukuman yang ditetapkan.

Menurut Ust Idris Ahmad, Ketua Penerangan PAS Pusat, yang turut hadir menyaksikan perbicaraan tersebut, mahkamah sebenarnya masih boleh mengurangkan jumlah hukuman memandangkan denda minimum adalah sebanyak RM2000.

Walaubagaimanapun, wang sebanyak RM 25 000, berjaya dikumpul dalam masa yang singkat selepas mahkamah membuat keputusan muktamad.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !