Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Sunday, November 9, 2014

Mahasiswa Diugut Untuk Mengundi Aspirasi


Beberapa hari lepas, kami di peringkat GABUNGAN MAHASISWA UKM ada menerima beberapa aduan daripada pelajar tahun satu dan ahli Majlis Eksekutif Pelajar (MEP) yang terdiri daripada beberapa Kolej Kediaman Universiti. Mereka mengadu bahawa ada ahli MEP yang “dipaksa” untuk membuat culaan bilik ke bilik dan bertanya mengenai parti apa yang akan disokong menjelang Pilihanraya Kampus nanti. Ada juga yang diugut sekiranya mereka mengundi Gabungan Mahasiswa UKM.

Ingin kami perjelaskan disini, kita sebagai Mahasiswa/wi Universiti bebas untuk memilih mana-mana parti yang ingin disokong. Mereka (beberapa pentadbiran kolej) tidak layak memaksa mana-mana pelajar untuk mengundi mana-mana calon yang akan bertanding.

Selain itu juga, kami terkilan atas perbuatan Aspirasi dalam usaha mengaut keuntungan untuk meraih sokongan pada PRK kali ini, perbuatan menghasut Penghuni Kolej tidak patut dialakukan. Mahasiswa berhak berfikir serta memilih apa dan siapa yang ingin disokong tanpa perlunya paksaan dan hasutan dari mana-mana pihak. Sungguh kami amat mengecam tindakan tersebut seterusnya kami memohon agar suatu tindakan dapat diambil untuk merungkai permasalahan ini.

Apakah ini NILAI POLITK yang anda laung-laungkan selama ini. Kononnya “[Aspirasi Mendepani Politik Nilai]“. Beberapa hari yang lalu kita telah dihangatkan dengan isu yang melibatkan pembawaan individu dan imej dalam kerangka yang berbeza tetapi konsep yang sama. Adakah mengugut itu “POLITIK NILAI” yang anda depani?

“Dengan tindakan sebegini, kita akan diperlihatkan bagaimana reaksi dari orang tertentu dan seterusnya Mahasiswa akan mampu menilai siapakah yang sebenarnya memiliki nilai perjuangan yang sebenar.”
Ingin kami tekankan di sini, andalah yang berhak memikirkannya.

ABDUL KAHAR HAMZAH
Pengerusi Gabungan Mahasiswa UKM

Moving Forward! Ber-GM Lebih Baik!

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !