Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Tuesday, May 5, 2009

MPP Aspirasi gagal dalam sejarah


Yuran kolej UKM naik

Oleh JUNHAIRI ALYASA

junhairi.alyasa@kosmo.com.my

KUALA LUMPUR - Pelajar Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) bimbang dengan nasib mereka apabila pihak pengurusan kolej di universiti itu berhasrat untuk menaikkan yuran asrama daripada RM490 kepada RM600 bagi setiap semester bermula sesi depan.

Kenaikan yuran tersebut kini menjadi perbualan hangat di kalangan pelajar kerana mereka sudah dibebani dengan kenaikan yuran pengajian sejak tahun lalu.

Malah, kesan kenaikan yuran asrama itu akan turut dirasai oleh 4,000 hingga 5,000 pelajar baru yang dijangka memulakan pengajian mereka tidak lama lagi.

Kosmo! difahamkan, kenaikan yuran asrama itu melibatkan lapan buah kolej kediaman iaitu Kolej Ibrahim Yaakub, Datuk Onn, Aminuddin Baki, Ungku Omar, Burhanuddin Helmi, Rahim Kajai, Ibu Zain, Idris Al Marbawi, Tun Syed Nasir, Tun Dr. Ismail dan Tun Hussein Onn.

Bagaimanapun, pelajar yang menginap di dua buah kolej lagi iaitu Kolej Za'ba dan Keris Mas bakal menikmati penurunan yuran sebanyak RM90 ekoran penyelarasan yuran yang dilaksanakan oleh UKM.

Salah seorang pelajar fakulti undang-undang universiti itu yang cuma mahu dikenali sebagai Munirah mempersoalkan kenaikan yuran tersebut kerana mutu perkhidmatan yang disediakan kepada pelajar masih rendah.

"Kalau dilihat dari segi keselamatan, keselesaan, kemudahan Internet masih lagi mengecewakan pelajar di sini. Kalau nak naikkan yuran pun kena pastikan semua itu dipenuhi dahulu baru pelajar tidak akan mempersoalkan kenaikan ini,'' katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Menurut beliau, kesan kenaikan yuran pengajian pada tahun lalu masih lagi dirasai oleh kebanyakan pelajar dan ditambah lagi dengan bebanan baru ini menyebabkan ramai pelajar merungut.

"Tahun lepas pelajar baru kena bayar yuran pengajian sebanyak RM750 untuk satu semester berbanding sebelum ini cuma RM550. Sekarang nak naik lagi, saya yakin ramai yang akan pening kepala," ujarnya.

Sementara itu, seorang lagi pelajar yang cuma ingin dikenali sebagai Faizal meminta pihak pengurusan universiti mempertimbangkan semula kenaikan tersebut ekoran kemelesetan ekonomi dunia yang turut melanda negara ini.

"Saya merayu kepada pihak universiti pertimbangkan keputusan yang bakal dilaksanakan itu. Kalau boleh kami juga ingin tahu perincian sebenar yuran yang dibayar pada setiap semester supaya ada ketelusan di antara pelajar dan pihak pengurusan universiti,'' katanya.

- Inilah berita yang dikeluarkan oleh Kosmo ! pada hari ini. Sama-samalah mahasiswa kita bangkit melawan penindasan ini. Kepada MPP Aspirasi, anda memang gagal membela nasib mahasiswa. Anda sebenarnya sudah menjadi kuda kepang yang senang dihayun ke sana sini mengikut telunjuk orang tertentu. Mahasiswa UKM sekarang, beranikah anda untuk melakukan perubahan pada tahun ini? Berubahlah sebelum terus dizalimi oleh pemimpin celup Aspirasi

2 comments:

Anonymous said...

mne de naik yuran...so x yah risau ea...tu sume fitnah...bnda ni msih lg dalam perbincangan...kpd gmukm...kaji dulu btul2...jgan dgar sebelah pihak je...anda kan gmukm yg suka kan keadilan...so bg la adil...jgan dgr sebelah pihak...ok

Anonymous said...

:-),janganlah menghukum seseorang hanya kerana kelemahan yang ada pada dirinya,sebalik lihatlah pada kebaikannya,dan perbaikilah kelemahannya,

:-),bersangka baik,mungkin pihak aspirasi sedang berusaha juga andai yuran tu betul2 naik...

rapatkan saf jalinkan ukhwah,siapa pun kita,kita hanya hambaAllah bantulah satu sama lain,jangan;ah saling membenci

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !