Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Thursday, October 1, 2009

Jangan Nafikan hak kami



Stadium UKM – Tepat jam 5.30 petang hari ini, stadium UKM telah dibanjiri oleh ramai penyokong Gabungan Mahasiswa UKM yang menyahut seruan pimpinan GMUKM untuk turun bersama-sama beriadah di stadium.


Beberapa penyokong GMUKM beriadah

Segala tanggapan yang mengatakan GMUKM jumud dan hanya berlegar-legar dalam kelompok sendiri tidak benar sama sekali apabila pada hari ini mereka turun beriadah bersama masyarakat kampus.

Dalam keinginan penyokong GMUKM untuk beriadah, mereka semua telah ditemani oleh ramai pegawai keselamatan yang memantau pergerakan. Setiap daripada pergerakan mereka dirakam dan diambil gambar.Antara pegawai keselamatan yang memerhati

“ Apa yang dilakukan oleh pihak keselamatan sangat mengecewakan kami. Adakah salah disisi undang-undang university untuk beriadah pada waktu petang di stadium?” Persoalan yang diajukan oleh saudara Affandi Abdul Rahman MPP tahun 3 Fakulti Pendidikan apabila diminta merespon berkaitan kehadiran ramai pegawai keselamatan pada petang tadi.

Kehadiran mereka telah menggambarkah seolah-olah penyokong GMUKM telah melakukan satu kesalahan yang besar dan keadaan ini telah menunjukkan bahawa meresa sangat prejudis terhadap GMUKM.

“Kami selalu dinafikan hak dalam semua aspek. Aktiviti pada petang ini adalah salah satu contoh ketara yang mereka tunjukkan”. Berkata Zulkarnain yang merupakan duta GMUKM di Kolej Antarabangsa Ibu Zain.

Walaupun kehadiran ramai pegawai keselamatan pada petang tadi, semangat penyokong GMUKM tetap tinggi dan aktiviti yang dirancang tetap berjalan seperti yang dirancang.

Laungan “student power” turut memecahkan suasana stadium dan kehebatan siswi ditunjukkan apabila mereka turut melaungkan slogan “Siswi Aktif,Hebat, Mantap..mantap..mantap!!”

“Kami akan tetap menyokong GMUKM dan akan mengikuti aktiviti yang pimpinan GMUKM adakan tanpa ada sebarang rasa takut dan gentar” Ujar Rabiatul Adawiyyah yang juga duta kepada Sarzliana, MPP GMUKM di fakulti Kejuruteraan.

Walaupun pelbagai tekanan dikenakan terhadap GMUKM, semangat yang ditunjukkan oleh pimpinan GMUKM untuk membela hak mahasiswa dan berusaha untuk turun mendekati mahasiswa akan tetap diteruskan.-Wartawan GMUKM

68 comments:

Anonymous said...

saya salah seorang yang datang...mase sy amik gambar pakcik2 guard yg ramai kat situ,de satu pakcik ni marah "oi,pehal ko amik2 gambar nii"..x pham betul,amik gambar pun salah ke??die amik gambr konon2 nk takut2kan bleh plak,kte sume tak bleh...mne keadilan di UKM niih

KIY said...

salam..sy nie tahun 1..sy kurang minat berpolitik..tapi sy tengok memang ada double standard antara layanan keatas aspirasi dan gabungan mahasiswa.pada fikiran sy layanan daripada mana2 pihak esp pentadbiran hndaklah sama rata bukannya pilih bulu.saya bukan nak tuduh herdik sape2 tp ini kenyataan sebab sy jd ajk aspirasi KIY..

mantan pres aspirasi KIY said...

salam.. setahu saya tahun 1 tak jadi ajk lagi..

keAYAPan said...

ni scene biasa dlm politik (dlm u kita anggap ala-ala politik la)..kalau dh pro yg mng kmpom opponent ditindas habis-habisan...saya mmg ckup mnyampah klu org pndg rndah opponent mcm 2..dorg wat mcm-mcm nk stop aktiviti opponent...tp dorg kne sedar tanpa gm dorg xkn taw kekurgan diri...saya tak memihak mne2 cume saya tak suke dgn ketidakadilan dlm mmenangi undian yg berlaku selama ini

kucing yg kiut said...

saudara dalam u nie bkn ala2 tp memang politik sebenar.. tp pernah berlaku sebaliknya.. ikut sape yg memerintah la.. hahaha semasa ipu mampu memerintah mereka tidak akan bagi ruang kepada TSB..

Anonymous said...

nak buat program riadah tak payah pakai persatuan/gabungan haram macam GMUKM tu..kumpulan haram perlu dipantau...buat la aktiviti melalui kelab yg berdaftar....

Anonymous said...

Ni bukan riadah..pakai selipar & seluar slack tak gaya nak riadah pun...GMUKM ni nak provok je...

Anonymous said...

Dibanjiri...
Haha.. Ayat TEROVER....

Anonymous said...

Ramai Giler Woooo....
Banjir tu... Hahaha

Anonymous said...

pak guard tu takde larang korg riadah pon kan
so xde penafian hak kat sini

Anonymous said...

Giler r ramai....
Beratus-ratus orang datang woooo...

Anonymous said...

dorang just nak nafikan hak pak guard tu duduk lepak sana sambil amik gambar je...

Anonymous said...

sebenarnya pak guard tu yg ade hak untuk duduk situ n amek gambar diorg, sebab tu hak diorg...
then diorg yg xde hak berkumpul secara camtu atas nama gm sbg satu pertubuhan haram...
diorg ni mmg betul nak provok jer, then bila org kacau buat isu...
taktik lama neh

fuu student said...

nape la bodoh sgt anonymous nie..bodoh sgt..tu la korang xde orang undang2..itu yg korang bengap sgt..leh katakan sume dak fak aku(law)sumenya dak2 GM..korang xde wakil undg2 so korang ckp sal hak amat menggelikan..dahla salah tp menampakkn kebodohan..

AKTIVIS MAHASISWA said...

di hari jumaat yg mulia nie,sy nak bgtau sesuatu yg benar dan sebarang anasir pembohongan melainkan ianya benar2 belaka..GMUKM dah berkali2 ajak aspirasi berdebat secara terbuka namun sumernya xsanggup..GMUKM mersa hairan nape dioarng tkut sgt sekiranya diaorang benar..ini persoalan..kita berdebat scra ilmiah insyaallah..jika da kesanggupan bgtau sgera..kami di phak gmukm anytime anywhere bersedia..

keAYAPan said...

bila bodoh patut senyap je..xyah nk bajet bgus..debat la bru dpt tgk sape lagi power..stakat dppt kumpul org ramai je pe brg??

FUU Student said...

ape ni guna nama fuu student pastu ko tuduh bukan2...ape ni ckp gitu,,cara ko ckp pun bukan fuu student langsung...

Anonymous said...

hari tu lg teruk kat tasek kejut.. bajet nk kumpul mahasiswa kat situ tp xde sambutan.. pastu trus ckp tgh wat riadah.. dengan yg pompuan pakai baju kurung.. hhahahaha.. kesian je..

Anonymous said...

Dorang ni mmg bodoh...
Budak2 ppuan ni pun bukan boleh caya.. Barang dalam komputer pon blh tahan gak... Hari tu kantoi lak simpan video masa antar laptop kat kedai ambang IT...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
pencintasyahid said...

wahai aspirasi, siapa kamu untuk menyekat pejuang agama tercinta ini daripada mengajak orang lain kembali kepada-Nya?

Anonymous said...

fuu student said...
nape la bodoh sgt anonymous nie..bodoh sgt..tu la korang xde orang undang2..itu yg korang bengap sgt..leh katakan sume dak fak aku(law)sumenya dak2 GM..korang xde wakil undg2 so korang ckp sal hak amat menggelikan..dahla salah tp menampakkn kebodohan..

- budak fuu pon kalo putar belit je keje xgune gak..then xpyh la buat statement sume dak fuu sokong gm..wakil fuu ritu menang majoriti sket sgt wei

fuu student said...

at least menang..orang xtanya menang besar or sikit...apela..sume org sedar bhwa calon fuu aspirasi haprak..dah la kalah,ada ahati lak nak jd senator dlm pmukm..seb baik mpp gmukm bijak,kalo x bermaharajalela la si budak xsedar diri tue

Anonymous said...

soal dia ada org tu ckp "sume dak fuu sokong gm" sedangkan faktanya lain...kan putar belit tu

then tukar topik burukkan peribadi calon aspirasi fuu plak

korg pandai r putar belit
tahniah gm

aspirasi forever said...

GMUKM banyak fitnah orang..GMUKM byk buat provokasi dalam UKM..gmukm yg sibuk demonstrasi..GMUKM yg byk buat kekasaran time kempen pilihanraya..dan perjuangan mereka ni disandarkan atas dasar keintektualan,memperjuangkan falsafah universiti,kebajikan,hak mahasiswa...matlamat tak menghalalkan cara eehh..adakah NabiMuhammad berdakwah dengan cara ini?lagi2 pula GMUKM mengatakan ddiorang ni pencinta agama sedangkan method perjuangan diorang langsung tak kena pada cara yang sesuai dengan islam..

penganalisis politik kampus ukm di fuu said...

tngk blk rekod, cln gmukm phoon hanye mmg 27 undi jer. 183 lwn 156. mmg tngk 27 undi tak bnyk. tp dr segi %, cln gmukm kuasai 54% lwn aspirasi 46%. gmukm ade 17% lebihan undi. dlm pilihan raya, utk memang hanya perlu 50% undi tambah satu lagi jer. lagi satu, fuu ni 55% melayu & bumi, 30% cina & 15% india. gmukm dpt 54% undi. kalau hanya undi cina & india jer, baru 45%. maksudnye, cln cina gmukm dpt jugak undi melayu 9% baru blh menang. phoon x mungkin blh menang jika hanya pancing undi cina & india. sebaliknya, cln melayu aspirasi hazwan tidak dpt sokongan cina & india. malahan, undi melayu pun bukan semua dpt. tu pasal aspirasi kalah kat fuu. dah 5-6 thn aspirasi menang & kini monopoli mereka dah pecah.

justice said...

gmukm is da bez.. hidup gmukm... hidup abg hisyamudin...

zigaki said...

salam. blog gm mmg dpt smbutan rmai. bgus la tu..

firdaus said...

sy ingat lg topic yg pelajar FUU 1t yr yg anta email kt dieorg yg kate jaksa n aspirasi xamek berat psl H1N1..siap kate kalau berani send email kt die utk ydp2 jaksa dan yg laen2 lau nk explen kt die..tp bile dieorg mintak email nk jelaskan kt dak tu korg xbg pon..knape?sbb takot nk dedahkan sape orgnye ke sbb rekaan smate2?lps je topic tu mcm xlaku sbb aku sruh sape yg nk comment kalau brani letak name sendiri n tros org kurang nk comment korg bkk la topic br yg korg kne fitnah berdasarkan comment dlm topic H1N1 tu..ak rase sangsi la..nape ye mcm tu?kalau berani letak name sendiri la wahai mahasiswa yg kononnye berani melontarkan hujah..

Anonymous said...

yes betul. berani komen, kena berani letak nama dgn contact yg blh dihubungi. guna nama samaran tu bacul. kpd firdaus kat atas ni, kamu letak je nama firdaus. tak de org yg blh kenalpasti kamu ni firdaus mana? contact pun takde. kamu pun same jer. pengecut yg tak berani letak nama asal. izinkan saya meniru komen kamu "kalau berani letak name sendiri la wahai mahasiswa yg kononya berani melontarkan hujah..." wahai firdaus mane keberanian kamu?

Anonymous said...

macam juga semua orang dalam ni bacul.. haha.. termasuk saya gak

Anonymous said...

Dorang ni mmg bodoh...
Budak2 ppuan ni pun bukan boleh caya.. Barang dalam komputer pon blh tahan gak... Hari tu kantoi lak simpan video masa antar laptop kat kedai ambang IT...

firdaus said...

haha..nk cabar tp pki name anonymous gak..ko cr name penuh aku kt topic yg tu..kt u ni ak sorg je name mcm tu.kalau rajin cr r..kelakar aku tgk korg ni..bace dulu topic tu br la leh comment..tp jgn cube nk pesongkan cite eh..cite yg ak timbulkan ialah psl email tu adekah org yg sbenar atau rekaan?

blog ni dpt sambutan kerana kadang2 ayt yg digunakan agak menyakitkan ati org dan byk persoalan yg xterjwb..kalau la wat blog yg x menangkan sape2 kompem xlakunye..mcm paper gak r..same je..

firdaus said...

td ak cr balik topic tu tp dh xde..ak ingat lg ak comment n mase tu de gak YDP yg reply mintak email dak tu tp dh xde..try cr r..xjmpe ah..dh kne delete ke ek?

Anonymous said...

lawak ar anda2 neh....suma ckp mcm terer...tp keja...mmm...byk komen lawak2...troskn komen..
aku minat gle bc...haahha....komen lebih best dari artikel...ahhahahaha....sonok2....hahahahha

Hari Pink said...

saya dengan ini mengisytiharkan blog ni memang mempunyai komen2 yg best sgt. korang boleh x bg lawak skit lg. pecah perut aku. haha.. firdaus. geng..hihi

Anonymous said...

penganalisis politik kampus ukm di fuu said...
tngk blk rekod, cln gmukm phoon hanye mmg 27 undi jer. 183 lwn 156. mmg tngk 27 undi tak bnyk. tp dr segi %, cln gmukm kuasai 54% lwn aspirasi 46%. gmukm ade 17% lebihan undi. dlm pilihan raya, utk memang hanya perlu 50% undi tambah satu lagi jer. lagi satu, fuu ni 55% melayu & bumi, 30% cina & 15% india. gmukm dpt 54% undi. kalau hanya undi cina & india jer, baru 45%. maksudnye, cln cina gmukm dpt jugak undi melayu 9% baru blh menang. phoon x mungkin blh menang jika hanya pancing undi cina & india. sebaliknya, cln melayu aspirasi hazwan tidak dpt sokongan cina & india. malahan, undi melayu pun bukan semua dpt. tu pasal aspirasi kalah kat fuu. dah 5-6 thn aspirasi menang & kini monopoli mereka dah pecah.

aku nak jawab..
peratus mengundi xsampai 100% pon kan?aku rase 80% pon tak sampai
bermakna yg mengundi gm xsampai 50% pelajar fuu
so bleh tak isytihar seme budak fuu skong gm?
nak kate majoriti budak fuu sokong gm pon xboleh..

satu lagi analisis ni menunjukkan ada sikit unsur perkauman dr aspek pengundian..
bertentangan sgt dgn yg gm laungkan selama ni

Anonymous said...

ada ke orang senaman pakai seluar baju msk dalam seluar slek lak 2....
kalu nk buat pdai 2 jgn buat....mcm 2 buat malu jah....hahahahah
org kata gm =gila memimpin

penganalisis politik kampus ukm di fuu said...

mmg % undi tak smpai 100%. tak de pun mana2 kawasan pilihan raya dlm dunia ni blh capai 100%. kalau dpt 80% pun dak kira tinggi. kat fuu ni, hnye ada satu kursus. ade 4 thn. setiap thn ada lbh kurng 110 orng. so, total ade 450 student. jumlah undi 183+156=339. so, 75% student yg undi hari tu. bile buat analisis prk, yg pntg tu jumlh yg ada mengundi. yg malas nak undi tu, tak pyh kira. krn kita tak tau pendirian diorng. lgipun, ade 3 mpp gmukm dr fuu. pmukm ade 33 tmpt je. fuu yg kecil 450 pelajar jer pun dah kuasai 10% tmpt dlm mpp pmukm. padahal pmukm ade 20,000 lbh ahli. ie semua pelajar under grad ukm. kan jelas kekuatan gmukm di fuu ni???

penganalisis politik kampus ukm di fuu said...

lg 1 i nak tmbah. unsur perkauman tu wujud kat cln aspirasi hazwan. bkn kat cln gmukm phon. sbb aspirasi hnye dpt majoriti undi melayu kat fuu. tp gmukm dpt majoriti undi cina & india. ade jugak sdkit undi melayu. semua kaum ade undi gmukm. bukti, gmukm x mungkin mmng kat fuu kalau hanye pancing undi cina & india jer. mesti tarik undi melayu. lgpun, kat aspirasi ade parti tsb melayu, ccc cina dan pah india. gmukm jugak ade parti mcm mampu, kami etc. tp gmukm bkn ats dasar kaum. tp dasar agama & sosialis. cth i bagi: cln melayu aspirasi mane blh dtng dr ccc & pah. tp cln melayu gmukm blh dtng dr mampu, kami, gamis, gmln. paham???

Anonymous said...

woi!!! korng ni bile bg komen, blh tak ikut topik dlm posting ni... bkn main komen jer. ni apasal ckp pasal analisis prk kat fuu ni??? orng tak tanye pun.... sila jngn keluar landasan k???

Anonymous said...

woi..mata korang rabun @apa...cmtu ka yg dkatakan rmai.....beghak ah korang....

Anonymous said...

dont judge the pic..before u go sendiri to that place..hak3

Anonymous said...

penganalisis...ni aku jawab. yg hang pi putaq sampai ntah ke mana-mana ni napa ha? isunya apa ya di sini..kita bercakap soal KEKUATAN GM DI FUU ok...isu ini timbul apabila ada yg berkata "SUME DAK FAK AKU(LAW) SUMENYE DAK2 GM". Berdasarkan pada peratus yg anda bagi tu, 46% undi aspirasi..so how? betul ke kenyataan yg kat atas tu...

mana boleh tak kira yg tak turun ngundi..kita bercakap soal siapa sokong siapa..kita boleh cakap jugak yg tak turun mengundi sebagai orang yang boikot pilihanraya..atau yg tak sokong mane2...kalo kite kira jugak dr peratus yg undi aspirasi dgn yg tak ngundi, jumlahnya adalah 59%..bermakne 59% tak mengundi gm... so betul ke kenyataan di atas sedangkan prk lepas hanya 41% undi gm?

soal wakil mpp gmukm fuu itu soal lain sedara, sebab kita bercakap soal KEKUATAN GM DI FUU,..yg sedara cakap tu KEKUATAN FUU DI PMUKM...BEZA tu, ada faham?

Anonymous said...

lg 1 i nak tmbah. unsur perkauman tu wujud kat cln aspirasi hazwan. bkn kat cln gmukm phon. sbb aspirasi hnye dpt majoriti undi melayu kat fuu. tp gmukm dpt majoriti undi cina & india. ade jugak sdkit undi melayu. semua kaum ade undi gmukm. - ANALISIS NI BERDASARKAN ANGGAPAN SAHAJA SEDANGKAN ANDA TAK PERNAH TAU SIAPA YANG PANGKAH SIAPA...KALAU ANDA TAHU, TUNJUK REKOD...


bukti, gmukm x mungkin mmng kat fuu kalau hanye pancing undi cina & india jer. mesti tarik undi melayu. lgpun, kat aspirasi ade parti tsb melayu, ccc cina dan pah india. gmukm jugak ade parti mcm mampu, kami etc. tp gmukm bkn ats dasar kaum. tp dasar agama & sosialis. cth i bagi: cln melayu aspirasi mane blh dtng dr ccc & pah. tp cln melayu gmukm blh dtng dr mampu, kami, gamis, gmln. paham??? - ITU KONSEP PERKONGSIAN KUASA, SAMA MCM GM..DASAR JE LAIN...AGENDA TETAP 1 MALAYSIA

Anonymous said...

ala tak yah gado le. tunggu je prk next sem. masa tu kita tau le sapa blh menng kat fuu ukm. nak gado kat blog ni guna name samaran mmng tak jntn. baik korng daftar jd cln & lwn jer kat pentas undi. ni baru jantan. i rase yg dua ni orng mesti orng fuu. tu pasal asyik gado sama ade gmukm atau aspirasi lbh kuat. u dua orng jelah tanding kat fuu, ok???

Hari Pink said...

adakah wakil mahasiswa dari FUU tu mampu memimpin?

adakah benar calon aspirasi n gmukm mampu membela nasib pelajar?

adakah lahirnya seorang tokoh politik yang hanya memanipulasi fakta dan rencana di ukm?

ramai orang pandai di dunia ini.
pandai cakap...
pandai menabur janji...
pandai menipu...
pandai pandai mengambil hati...
pandai memujuk diri...
pandai becakap sendiri...
pandai mengeji...
pandai dari golongan yang bijak pandai...

renung-renungkan lah...

Anonymous said...

tambah lg satu...pandai bg komen je.....buat kerja skit

bdk sek said...

“Wahai anak kesayanganku, dirikanlah seolat, dan suruhlah berbuat kebaikan, serta laranglah daripada melakukan perbuatan yang mungkar, dan bersabarlah atas segala bala bencana yang menimpamu. Sesungguhnya yang demikian itu adalah dari perkara-perkara... yang amat besar dan penting untuk dilakukan” [Luqman 31: 17]

Anonymous said...

Daripada korang kehulu kehilir nak mencapub, baik kalau korang kerje je kat puri, baju dah same warna ungu, senang ckit, apelah...ape yang korang dapat ngan wat sume nie....uselesss...korang takkan dapat sokongan dak2 tahun 1 (kalo ade pon, dak fpi jer), kteorg nak perubahan kat fak, serius ak ckap, fak sekarang sungguh MEMBOSANKAN...FSSK JE YANG WAT CAM2 AKTIVITY...korang nie...membaziq duit hampa je....

Hari Pink said...

kepada semua mahasiswa.
kurangkan bercakap dan tingkatkan prestasi.
x kira dari wakil gm r aspirasi.

jangan gunakan nama orang lain untuk kepentingan peribadi.

kalau takut sangat nak letak nama sendiri, letak je nama samaran macam saya ni.

walaupun saya penakut.. saya x akan guna nama orang lain.hihih

Anonymous said...

kalau takut dilambung ombak jgn berumah ditepi pantai.....kalau takut ditangkap gambar jangan datang program GM wlaupun yg santai-santai,pape pun komen dan kritikan diharap GM dapat meneruskan agenda perjuangan seorang mahasiswa....BERSATU BERUBAH!!

hari senja.. said...

mcm jela GM sorg yg berjuang utk mahasiswa.. blagak pejuang songsang..

first year.... said...

pening-pening....saya first year mcm2 saya dgr....tp yg penting saya akan sokong mne yang menyokong pada jalan Allah.....saya tgkk kalau aspirasi ni baik knp byk program dianjurkan penuh dgn kemaksiatan masalahnya org Islam plak 2 sedih sngguh.......sungguh sedih org Islam x nak Islam....

Anonymous said...

yela.. Islam mesti mcm GM kita kutuk yang salah.. biar dia malu sampai mengaku kalah...
Perjuang kita akan dihalalkan sebab niat kita betul.. gunalah apa cara sekali pun...

MoHFiR - Mohd Firdaus said...

SUDAH2LA MENGUTUK ANTARA SATU SAMA LAIN... BUAT MALU JE ORG LUAR TENGOK!!! APALA KORANG NI... GM POWER KE ASPIRASI POWER KE... KORANG STUDENT LAGI... BUATLA CARA STUDENT.. BELAJAR TAK HABIS LAGI DAH BERSUNGGUH2 NAK BERPOLITIK!!! POLITIK TAK SALAH... YANG JADI TAK BETUL NI CARA KORANG SEMUA MENGGUNAKAN SALURAN POLITIK NI... GM SALAH... ASPIRASI SALAH... HABIS SAPA YANG BETUL??? SEMUA NAK CLAIM DIRI TU BETUL...

KEPADA GMUKM... GAMBAR KORANG BERSENAM NI X SESUAI LANGSUNG SEBENARNYA... PAKAIAN TAK SESUAI... SEPATUTNYA BIARLA PAKAIAN SUKAN... KALO NK PKI TSHIRT GMUKM X SALAH... TAPI SELUAR TU KAN SESWAI PAKAI SELUAR TREK BOTTOM ATAU DENGAN KATA LAIN SELUAR SUKAN... 1ST IMPRESSION AKU TGK GAMBAR NI SAYA DAH TAU GAMBAR NI HANYALA UNTUK PUBLISTI SAHAJA... TUKARLA DENGAN GAMBAR YANG TAK MENIMBULKAN KEMUSYKILAN...

ASPIRASI PLAK... JANGAN BANYAK MENGUTUK GMUKM... GMUKM ADA BAIKNYA GAK DALAM MENYEIMBANGKAN POLITIK PELAJAR DALAM UKM... CUBA BEKERJASAMA... JANGAN SIMPAN METALITI POLITIK DALAM KAMPUS SAMA DENGAN POLITIK DI LUAR... GMUKM PUN KENA BERFIKIR BEGITU...

ANDA SEMUA (WAKIL MAHASISWA/I) ADALAH WAKIL KEPADA PELAJAR DI UKM... BUKAN MEWAKILI PARTI POLITIK DI LUAR...

ANYWAY.. BERSAINGLA CARA SIHAT... JANGAN DUK BERGADUH... X ELOK.... NABI KALAU DIA MASIH HIDUP X NAK TENGOK KITA BERKELAHI ANTARA SATU SAMA LAIN...

kau-aku said...

Anonymous said... ko ni sial la....lu ape hal nak kutuk2 gm..ko tu saper??bgtau nama kau,kolej mane ko duk n bg no fon ko...kurang ajar betol ko ni..

kau-aku said...

hari senja..ko pun satu..bengong..kalo dah aspirasi tu baik sgt,suruh diaorang buat kerje sekurang2nya yuran kolej diturunkan...

kau-aku said...

lantak dia la nak senaman pakai sluar slak ke,ape ke..yg ko sibuk tu apesal??

Anonymous said...

wei ...korang ni tak perasan ke??kat UKM sendiri de kos sains politik,dgn gahnye nme kos ni ,spatutnye kte kne fikir nak taknak student kne tau politik gak,wlaupun aku bukn dak sains politik, tapi aku suke tgk dak sains politik,sbb dorang cool...mude2 dah tau politik tuh pe,harap aku de kawn dak kos nih...

Anonymous said...

tak habih2 gado. siang mlm gado. pagi ptg gado. tu pasal kebajikan mahasiswa tak terjaga lngsung. same je gmukm & aspirasi.

hari senja said...

utk kau-aku..
dtg je bilik aku k15b kiy

Anonymous said...

selamat menduduki peperiksaan...udah2 la 2...lpas exam kta sambung politik...biar la besederhana..sya berkecuali...first year katakan...he..he..

Anonymous said...

assalamualaikum..ak bdk fssk nak bgtahu...kalau ad orang yang kata method gm menyimpang dari jalan islam..bagaimana pula dengan method aspirasi...lagi jauh dan tersangat jauh dari jalan islam yang sebenar..

Hamba Allah said...

wahai Hamba Allah yang kerjanya mengupdat blog GM nih..tlonglah!saya merayu!Allah kurniakan akal utk kita berfikir.Jgn buka peluang kpd org len utk sebar fitnah kpd kita..Tolonglah bunag segala komen yg boleh membawa fitnah ini.Tlonglah! especially ad iblis bertopengkan manusia yg uat link ke You tube yg membawa kpd fitnah trhadap org Islam.malunye weih!! Tlonglah buang!!Bukannye kite x de kudrat!Jgn lak satu ari nanti, blog ni jd blog yg boleh link manusia seluruh dunia ke web yg LUCAH!Antum sumer ada akal,fikirlah.jngn blog ni jd fitnah teresr bg umat Islam seluruh dunia!

new student said...

saudara saudari sekleian saya x naklah kutuk tp kalau dh nyata dpn mata x ke x sedap mata memandang...lg satu jgn dgr org kata ni org kata tu kalau boleh ada bukti dgr dr pelbagai pihak....suka hati je kata gm menyimpang jauh dr Islam pernah ke tgk btl cara diorang?pklah saudara saudari sekelian jgn ikut membuta tuli

dak Firstyear FST said...

Hasan al-Banna berkata,
"sesungguhnya dakwah menyeru kepada Allah itu bersifat sukarela, jika kamu x menyahut, maka ia x berat bg Allah, tapi ketahuilah akan ada kelompok manusia yang akan menyambung dakwah dan kamu adalah orang2 yang rugi.."
~biaselah 2 kadang2 org yang salah rase diri die btol.. hurm, ape la nk jadi.. lg satu, suke hati la dorang nk pakai baju ape untuk riadhah.. x de pn dalam AUKU ke alQuran ke kata kalo nk riadhah kne pakai trek bottom la ape la.. abes korang 2, kat Quran suh pakai yang menutup aurat baik utk laki ke pempuan, bkn korang nk ikut pn.. kesalahan sendiri x nak pertikai, kesalahan org dok crik2.. alahai generasi sekarang.. mohon GM terus tabah..

Hari Pink said...

esok aku nak pakai baju melayu dengan sampin la main bola..

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !