Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Monday, August 25, 2008

KELAB ASPIRASI UKM HARAM???

Risalah haram Kelab Aspirasi


Aksi seorang ahli Kelab Aspirasi (Gambar benar)

BANGI, UKM : 22 OGOS 2008 – Satu penghantaran Petisyen membantah kewujudan Kelab Aspirasi telah dilakukan oleh Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) yang simpati kepada perjuangan mahasiswa. Petisyen itu diserahkan kepada Naib Canselor UNniversiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Datuk Dr Sharifah Hapsah Syed Shabuddin di Pejabatnya, Aras 6 Bangunan Canselori.

Petisyen yang mengandungi tuntutan untuk membubarkan kelab Aspirasi yang selama ini terlibat aktif dalm Pilihanraya Kampus (PRK) di UKM. Petisyen ini mendesak pihak Naib Canselor untuk memansuhkan Kelab Aspirasi berkuatkuasa 15 September ini. Juga, petisyen ini mendesak agar Pejabat Naib Cnselor untuk menubuhkan Jawatankuasa Menyiasat Salah Laku Kelab Aspirasi UKM bagi menyiasat pelbagai alibi dan bukti yang dikemukan oleh Petisyen ini.

Di dalam Petisyen ini juga dinyatakan 4 alasan utama mengapa Kelab Aspirasi harus diharamkan dalam UKM ini. Antaranya Kelab Aspirasi terlibat secara langsung dalam PRK yang lalu, Kelab Aspirasi menyebarkan propaganda dan fitnah, Kelab Aspirasi menerbitkan risalah Haram tanpa bercop dan Kelab Aspirasi mengamalkan konsep hologanisme (budaya ugutan) dan gangsterisme.

GMUKM amat mengalu-alukan kehadiran Petisyen ini oleh MPP bagi memberikan kembali hak mahasiswa untuk berdemokrasi secara tulen. Justeru, penghantaran Manifesto oleh MPP ini adalah seiring dengan pendedahan selama ini oleh GMUKM berkaitan segala kebobrokan dan penyelewangan Kelab Aspirasi dalam aktiviti berpersatuan. Jelas bahawa Kelab Aspirasi wajar dimansuhkan kerana sejak penubuhannya pada tahun 2002 di Kolej-Kolej Kediaman, ia banyak mendatangkan masalah kepada mahasiswa dan juga UKM kerana segala tindak-tanduk Kelab ini, sama ada ahli atau batang tubuh Kelab itu sendiri, mendatangkan bahaya kepada konsep demokrasi sebenar yang diamalkan oleh negara-negara maju. Serta konsep prinsip akhlak dan moral ahli Aspirasi itu sendiri yang terbukti jelas tidak bermoral, seperti ditunjukkan dalam kes Spiderman Keris Mas yang jatuh dari Bangunan Sisiwi minggu lalu. Ayuh..Marilah kita mahasiswa/I UKM, perlu jelas dan sedar perkara ini. Marilah kita sama-sama laungkan slogan yang sama, matlamat yang sama iaitu..say no to Aspirasi UKM. Say yes to GM..UKM. Harapan baru untuk mahasiswa.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !