Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Wednesday, August 6, 2008

Permatang Pauh, Anwar dan Umno


Pilihan raya kecil Permatang Pauh pada 26 Ogos ini, akan menguji sekali lagi mantera Pentadbiran Abdullah yang diuar-uarkan media massa arus perdana dan jentera propaganda iaitu kebebasan, keterbukaan, ketelusan dan kebertanggungjawaban.


SUMPAH politik adakah sumpah berkala. Sumpah yang tidak berlapik. Sumpah yang boleh diubah-pinda. Begitu jugalah dengan azam dan iltizam. Kerana dalam politik segala-gala mungkin dan halal.

Maka dalam konteks dan daripada aspek itulah saya melihat ikrar bersemangat Mohamad Ezam Mohd.Noor, bekas pengikut fanatik Anwar Ibrahim untuk memerangi bekas kekasih politiknya mati-matian.

Sebagai “returnee” Umno yang kepulangannya diuar-uarkan oleh Presiden Umno, Abdullah Ahmad Badawi, sebagai kemenangan besar tetapi dipertikai oleh ramai pembesar Umno, Ezam adalah senjata beracun yang sangat mustajab untuk menikam Anwar.

Akhbar Arus Perdana, Mingguan Malaysia 3 Ogos, dalam berita utamanya bertajuk “Pertarungan moral Lawan Anwar habis-habisan di Permatang Pauh – Mohamad Ezam” memetik bekas Ketua Pemuda Parti Keadilan Rakyat itu sebagai berkata bahawa Barisan Nasional (BN) dan UMNO perlu menentang Anwar habis-habisan kerana ia merupakan satu pertarungan moral.

Dan Permatang Pauh akan menjadi medan berdarah buat semua pihak kerana Anwar, demi kelangsungan (survival) politiknya, pasti akan menggunakan api untuk melawan api.

(Pemadan api telaga minyak yang terkenal, Red (Paul Neal) Adair (1915-2004) menggunakan bom api untuk memadamkan api telaga minyak.)

Kalau Ezam bersumpah atas landasan moral untuk menelanjangkan bekas kekasih politiknya itu kerana dia kecundang dalam cinta politik tiga segi (Anwar-Azmin-Ezam), Anwar serta penyokongnya akan membogelkan Ezam, Abdullah, Mohd Najib Abdul Razak, Umno, BN dan sesiapa saja yang melintas laluan mereka.

Bagi Anwar, membujur lalu melintang patah. Dia tidak mempunyai banyak pilihan kerana usia dan keadaan tidak memihak kepadanya. Dia sudah berusia 61 tahun dan kini menghadapi dakwaan lewat kali kedua.

Bagi Ezam, pertarungan moral yang disebutkannya itu adalah peribadi dan emosional kerana dia tewas dalam cinta politik tiga segi.

Dalam politik, tidak ada yang lebih hina daripada pembelotan. Bagi PKR, Ezam adalah ikon kepada perbuatan keji itu. Bagi Ezam pula kepulangan ke pangkuan Umno adalah umpama ayam jantan yang pulang ke reban setelah kalah bersabung. Pahit tetapi terpaksa ditelan demi kelangsungan aspirasi politik.

Dia bermula sebagai aktivis muda Umno yang taasub kepada Anwar. Dia dilantik sendiri oleh Anwar sebagai Setiausaha Politik pada usia yang sangat muda dan dalam sekelip mata menjadi bintang bergemerlapan kem Anwar ketika Azmin hanyalah pentadbir di bilik belakang.

Namun saya tidak menjangka Umno akan mencalonkan Ezam. Permatang Pauh adalah di dalam negeri Abdullah Badawi dan bersebelahan pula dengan kawasan Parlimennya, Kepala Batas.

Abdullah pasti akan mencalonkan anak tempatan. Tetapi dia akan berdepan dengan suasana telan mati ayah, luah mati emak kerana percakaran dalam kepemimpinan Umno Permatang Pauh yang bukan rahsia lagi.

Sejarah pilihan raya Permatang Pauh sejak pemecatan Anwar daripada Umno pada tahun 1998 tidak memihak kepada BN.

Hatta pada tahun bertuah Umno iaitu 2004 apabila BN menang besar, Dr Wan Azizah Wan Ismail masih berjaya mengekalkan kerusi itu. Anwar pula merampasnya daripada Pas pada tahun 1982.

Maka suka atau tidak suka, Umno terpaksa mengakui hakikat bahawa Permatang Pauh adalah “the Anwar country” – wilayah Anwar – meminjam cogan kata Celcom.

Selepas badai politik 8 Mac yang menghanyutkan BN di lima buah negeri dan wilayah – termasuk negeri tumpah darah Abdullah -- pilihan raya kecil Permatang Pauh, sebagai pilihan raya kecil pertama selepas itu, akan menguji semua pihak yang terbabit.

Tidak dapat tidak ia akan turut mempengaruhi pemilihan Majlis Tertinggi Umno Disember ini dan kedudukan Abdullah sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri.

Manakala Umno terpaksa berdepan dengan musuh utamanya atas landasan demokrasi, parti itu sendiri nampaknya semakin hari semakin tidak demokratik, semakin feudalistik dan semakin ketandusan kepemimpinan berwibawa kerana:-

1. Jawatan Presiden dan Timbalan Presiden besar kemungkinan tidak akan ditandingi;

2. Kuasa wang dan projek sudah membeli sokongan kepemimpinan cawangan dan bahagian yang beberapa bulan lalu beria-ia menuntut perubahan;

3. Ancaman dan tekanan akan dikenakan ke atas saki baki pembesar Umno yang masih bebas daripada jangkitan “koro”. (Sila baca posting 17 Jun berjudul “Would Koro Victims Like To Speak Up?” untuk mengetahui mengenai penyakit koro.);

4. Kerana Abdullah telah merendahkan palang maka ramailah yang akan cuba melepasinya;

5. Ramai akan bertanding tiga jawatan naib presiden dengan harapan kalau kalah sekali pun Abdullah akan melantik mereka ke Majlis Tertinggi (macam dia melantik orang luar, bekas Ahli Parlimen dan pesalah politik wang menjadi Menteri dan Timbalan Menteri.); dan

6. Pemimpin terpaksa membelitkan kata-kata seperti Muhyiddin Mohd Yassin yang memberikan harapan palsu (false hope) kepada ahli dengan membayangkan akan bertanding jawatan Timbalan Presiden tetapi kekal bertanding naib presiden semata-mata untuk selamat.

Pilihan raya kecil Permatang Pauh akan menguji sekali lagi mantera Pentadbiran Abdullah yang diuar-uarkan media massa arus perdana dan jentera propaganda iaitu kebebasan, keterbukaan, ketelusan dan kebertanggungjawaban.

Namun kita sudah boleh menjangkakan bahawa media massa arus perdana yang dimiliki kerajaan, Umno dan parti-parti komponen BN mustahil akan berkecuali, bebas, terbuka, telus dan bertanggungjawab. Begitu juga dengan jentera propaganda yang lain.

Dalam masa terdekat ini, beberapa perkara mesti dan mungkin berlaku:

1. Suruhanjaya Pilihan Raya terpaksa memanggil pilihan raya kecil dalam masa 60 hari daripada tarikh pengumuman peletakan jawatan Wan Azizah;

2. Oleh sebab polis dilaporkan telah selesai menjalankan penyiasatan aduan lewat ke atas Anwar, ada kemungkinan Anwar ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah;

3. Wujud kebimbangan bahawa mahkamah akan membuat keputusan sebelum penamaan calon atau sebelum pengundian untuk menggagalkan percubaan Anwar;

4. Namun saya tidak menjangka kehakiman akan membenarkan campur tangan luar apatah lagi di saat-saat Abdullah dan Menteri Undang-Undang de factonya, Senator Zaid Ibrahim, sedang mendendangkan kemerdekaan kehakiman (the independence of the judiciary);

5. Apatah lagi slogan kemerdekaan kehakiman itu sendiri berasal daripada manifesto dan kempen pilihan raya pakatan pembangkang (kini Pakatan Rakyat) yang dipelopori oleh Anwar;

6. Abdullah menggunakan Permatang Pauh untuk menguji kesetiaan Mohd Najib Abdul Razak dan keberkesanan sepupunya Hishammuddin Hussein Onn walaupun ketua Pemuda itu gagal menggempur Wan Azizah pada PRU Mac lalu; dan

7. Adalah kebiasaan bagi Timbalan Perdana Menteri mengepalai kempen pilihan raya kecil. Bagi Anwar dan penyokongnya, bertemu Mohd Najib di Permatang Pauh adalah umpama orang mengantuk disorongkan bantal, pucuk dicita ulam mendatang.

Kesimpulan, manakala sukar bagi Unmo/BN yang semakin tidak popular sekarang untuk merampas kembali Permatang Pauh, bagi Anwar ia adalah perjuangan hidup mati yang terpaksa dilaluinya.

Dia sama ada membuat pendirian sekarang atau akan ditinggalkan masa dan menjadi sekadar satu catatan dalam lipatan sejarah.

Bagi negara kita Malaysia, Permatang Pauh akan menarik lebih banyak perhatian luar dan akan dijadikan kayu pengukur oleh pelabur dan pemodal asing0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !