Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Saturday, October 2, 2010

DS Khaled Nordin masih ketinggalan zaman


Sumber : GM-FKAB


Salam pencerahan,

Semalam, Menteri Pengajian Tinggi telah mengeluarkan kenyataan tentang amaran terhadap keterlibatan mahasiswa dalam mana-mana politik kepartian dalam Pilihan Raya Kecil Galas yang akan berlangsung setelah kematian Adun seminggu yang lepas. Menurut DS Khaled, tindakan undang-undang melalui Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 akan dikenakan kepada mana-mana mahasiswa yang didapati terlibat sama dalam PRK Galas itu nanti. Tambahnya,kes UKM4 yang gagal mendakwa AUKU terbabit membuktikan bahawa Akta tidak bercanggah dengan Perlembagaan Malaysia dan masih releven untuk diguna pakai.


DS Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi Malaysia

Kami di peringkat kelab penyokong GMUKM ingin menyatakan kekesalan akibat kenyataan daripada seorang Menteri yang jelas amat ketinggalan zaman seolah-olah tidak memahami situasi dan kondisi keperluan negara dan politik dalam jangka masa yang panjang dalam usaha melahirkan sebuah entiti masyarakat yang matang dalam pengamalan demokrasinya.

Jelasnya,kenyataan DS Khaled itu kami sifatkan sebagai terpengaruh dengan agenda politik kepartian yang dianuti oleh DS Khaled sehinggakan menafikan hak dan peluang mahasiswa untuk turut terlibat sama belajar dan mencari pengalaman berdepan dengan masyarakat sesuai dengan tahap keintelektualan yang dimiliki oleh para mahasiswa.

Walaupun pada dasarnya Seksyen 15(a) sepertimana yang dinyatakan oleh AUKU melarang mana-mana mahasiswa terlibat dengan parti politik,namun tidak pernah akta tersebut menafikan hak mahasiswa untuk terlibat dalam sistem politik Malaysia.Satu perkara yang perlu Khaled faham sebelum mengeluarkan kenyataan yang nyata bias ialah memahami hak dan keadilan yang sepatutnya seorang mahasiswa itu terima sesusai dengan taraf dan persepsi masyarakat terhadap mereka.

Kami menganggap kenyataan seperti itu adalah bertujuan menakut-nakutkan mahasiswa dan secara tidak langsung telah melahirkan sebuah entiti mahasiswa yang bacul dan pengecut untuk berdepan dengan tekanan dan permasalahan masyarakat.

Oleh itu,kami di peringkat Kelab Penyokong Gabungan Mahasiswa FKAB menyeru kepada seluruh mahasiswa yang layak mengundi bagi Dun Galas untuk turun menunaikan tanggungjawab mereka dan menyemai semangat demokrasi yang matang dalam kalangan mahasiswa.

Sekian.


Admin,
Mahasiswa FKAB

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !