Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Thursday, November 20, 2008

Katakan TIDAK pada BTN

Biro Tatanegara yang ditubuhkan pada tahun 1974, kini telah berakar umbi di negara kita selama 34 tahun. BTN lahir selepas peristiwa 16 Mei 1969, yang telah mengorbankan banyak nyawa akibatt politik perkauman yang dicetuskan oleh pihak tidak bertanggungjawab. Hari ini, BTN dijadikan program kepada mahasiswa yang dikatakan pro pembangkang terutama mahasiswa Fakulti Pengajian Islam (yang akan menghadiri program BTN esok), untuk membasuh minda mereka (brain wash) agar bersifat perkauman dan pro kepada UMNO yang memerintah pada hari ini.

Persoalan yang wajar kita timbulkan ialah mengapa hanya pelajar terpilih sahaja yang direkrut untuk menyertai program perkauman ini? Jawapannya kerana pihak BTN yang didalangi oleh UMNO inginkan mahasiswa, yang status akan menjawat jawatan di pelbagai bidang, untuk menjadi seorang nasionalis perkauman dan sifat anti-pembangkang

Ini bukanlah rekaan semata-mata tetapi dibuktikan dengan dalil-dalil mengapa mahasiswa perlu menolak BTN dalam hidup mereka. Dalil yang jelas dan tidak dapat dipertikaikan ialah :

1. BTN digunakan untuk meniupkan sentimen sempit perkauman dengan memberi gambaran kepada peserta-pesertanya bahawa seolah-olah ketuanan Melayu semakin terhakis dalam semua aspek termasuk politik dan ekonomi. Tindakan BTN mengapi-apikan isu perkauman di dalam modul yang mereka kendalikan. hinggakan ke tahap menimbulkan kebencian terhadap kaum-kaum minoriti di Malaysia.

2. Modul dan kurikulum yang digunapakai BTN selama ini diperalat oleh parti pemerintah (Baca UMNO) untuk kempen memburuk-burukkan pemimpin pembangkang dan kerajaan Pakatan Rakyat, yang jelas bercanggah dengan prinsip mahasiswa bebas politik dan AUKU itui sendiri.- “Saya mendengar sendiri penceramahnya menuduh Tuan Guru, (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) dan (Lim) Kit Siang sebagai sebagai anasir subversif dan pengkhianat negara,”- itu testimoni Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub pada sidang Dewan Rakyat 6 November lalu.

3. Aktiviti BTN itu telah membentuk bakal-bakal kepimpinan negara dengan suatu propaganda jahat Umno untuk memecahbelahkan rakyat berbilang kaum dengan sogokan semangat perkauman sempit tersebut. - Antara lagu yang sering dinyanyikan dalam kursus BTN ialah lagu Warisan, untuk timbulkan semangat ketuanan UMNO yang sempit.

4. BTN sebagai virus yang boleh merosakkan negara Malaysia sebagai sebuah negara berbilang kaum dan perpaduan di kalangan generasi akan datang akan hancur dengan wujudnya BTN ini

5 BTN sebagai alat keuntungan kroni yang membazirkan wang negara dan pada Bajet 2009 lalu, lebih RM70 disalurkan kepada program tidak berfaedah ini.

6 Gerakan pelajar yang berdiri atas dasar demokrasi dan perlembagaan, telah didoktinkan sebagai pertubuhan Haram sedangkan ASPIRASI tidak pula ditimbulkan sebagai pertubuhan haram walaupun mereka seringkali melakukan p[encabulan undang-undang terutamanya di PRK.

Wahai Mahasiswa, sedarlah bahawa kita merupakan pelajar yang terpelajar, bukannya lembu yang boleh dicucuk hidung sesuka hati. Kita ada hak dan maruah. Ayuh mahasiswa, sama-samalah kita menolak BTN yang merencatkan pembinaan Bangsa Malaysia yang bersatu padu di dalam negara yang kita cintai ini.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !