Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Sunday, December 11, 2011

Lambakan pelajar asing - satu bebanan ?

Isu pelajar asing kebelakangan ini hangat dibincangkan ekoran beberapa kes jenayah yang dikatakan begitu serius sehingga mampu mengancam ketenteraman masyarakat setempat.

Berdasarkan gambarajah di bawah, dengan jumlah enrolmen pelajar asing yang berada di Malaysia sepanjang 2003-2007, ia sedikit sebanyak agak menggusarkan dari segi keselamatan rakyat mahu pun keseimbangan sosio-politik negara.
Lantaran itu, amaran oleh Menteri yang bertanggungjawab baru-baru ini ada benarnya.

IPT terbabit perlu bertanggungjawab
Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin ketika mengulas isu ini berkata, ketika ini banyak masalah ditimbulkan pelajar terbabit dan IPT khususnya dari pihak swasta yang terbabit perlu memainkan peranan dalam membendung gejala yang tidak sihat di kalangan pelajar tanggungan mereka.

Beliau mengulas tindakan Jabatan Imigresen menahan beberapa pelajar asing baru-baru ini kerana melanggar undang-undang negara termasuk visa yang tamat tempoh dan tidak memiliki dokumen perjalanan sah masuk ke negara ini.

Pada 22 November lalu pula, polis yang menahan 75 warga Afrika kerana disyaki terlibat dengan penipuan dalam talian mengesahkan kesemua mereka adalah pelajar kolej swasta.

Menurut Mohamed Khaled, IPTS yang gagal mengawal pelajar asing di institusi masing-masing boleh ditarik balik kebenaran untuk mengambil pelajar antarabangsa.

“Bagaimanapun kita tidak mengambil tindakan drastik tersebut demi untuk melihat mereka lebih bertanggungjawab dalam membendung masalah yang ditimbulkan pelajar asing,” tambah beliau.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !