Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Thursday, December 8, 2011

MaafCakap : Yang Bising, Yang Sepi

SILENT majority ~ majoriti senyap
Vocal minority ~ minoriti vokal

Kedua-dua golongan ini wujud dalam masyarakat. Majoriti senyap adalah anggota masyarakat di dalam sesebuah negara mahupun kelompok yang tidak menzahirkan pendapat mereka secara terbuka. Mereka lebih suka berdiam diri.

Frasa majoriti senyap mula digunakan pada abad ke-19. Ketika itu frasa majoriti senyap membawa maksud yang berbeza daripada sekarang. Pada ketika itu, majoriti senyap membawa maksud mereka yang telah meninggal dunia. Pada tahun 60an, frasa ini menjadi popular apabila Richard M. Nixon, Presiden Amerika yang ke-37, memuji rakyat Amerika yang tidak berdemonstrasi menentang peperangan Vietnam sebagai ‘the great silent majority.’

Berbeza dengan majoriti senyap, kumpulan minoriti vokal pula lebih kecil. Sebagai kumpulan yang kecil, mereka lebih jelekit dan menonjolkan identiti yang tersendiri melalui jargon pertuturan dan paling menyerlah ialah penampilan fizikal melalui cara berpakaian. Kerana mereka kecil, mereka lebih sepakat dan lebih berbangga dengan kumpulan mereka.

Kumpulan-kumpulan minoriti bangsa seperti puak zionis di dalam bangsa Yahudi, kumpulan Ikhwanul Muslimin dalam agama Islam, kumpulan gay, lesbian, punk, malah kumpulan mat rempit dalam sesebuah masyarakat umum, atau kumpulan peminat-peminat sesuatu pasukan bolasepak seperti Manchester United adalah kumpulan minoriti. Parti-parti politik sama ada Umno, Pas, Dap dan lain-lain sebenarnya adalah kumpulan minoriti jika dijumlahkan ahli-ahlinya berbanding dengan jumlah penduduk Malaysia.

Sebagai kumpulan minoriti, mereka mudah berasa terancam kehilangan pengaruh. Untuk menunjuk kuat, mereka menjadi vokal. Akhirnya mereka menjadi minoriti vokal yang menarik perhatian majoriti senyap hingga mempengaruhi kumpulan itu untuk mendengar lalu menghormati aspirasi mereka.


Pengaruh media elektronik dan percetakan banyak digunakan oleh kumpulan minoriti hingga kumpulan ini dilihat sebagai kumpulan gergasi, hebat dan berpengaruh. Ini menjadikan kumpulan majoriti senyap berasa kecil dan akhirnya akan akur kehendak kumpulan ini. Kalau apa yang diperjuangkan oleh minoriti vokal itu baik, ia amat menguntungkan keseluruhan masyarakat. Jika sebaliknya, seluruh masyarakat akan runtuh kerana dimanipulasi oleh sesebuah kumpulan minoriti.

Kumpulan majoriti senyap memang besar tetapi lemah. Mereka lemah kerana tidak sepakat dan sependirian. Kalaupun mereka punyai pandangan yang sama, oleh kerana mereka lebih suka berdiam diri, mereka mudah dipermainkan oleh kumpulan minoriti vokal. Tambahan pula, sikap suka tunggu dan lihat kumpulan majoriti senyap ini menjadikan mereka pasif dalam menghadapi apa jua ancaman meskipun mengetahui akan kesannya terhadap masa depan mereka sendiri.

Jika berdepan dengan scenario di mana berlaku pertembungan mana-mana kumpulan minoriti vokal, kumpulan majoriti senyap lebih cenderung untuk menyokong mana-mana kumpulan minoriti yang lebih kuat. Ini adalah kerana mereka mahukan suasana yang stabil, kukuh dan selamat.

Menyokong minoriti yang lebih kuat itu bererti mereka boleh berehat daripada memikirkan apa yang diperjuangkan. Sama ada perjuangan sesuatu kumpulan minoriti itu betul ataupun salah, mereka tidak peduli. Yang penting, mereka memihak kepada kumpulan minoriti yang kuat supaya kumpulan itu menang dan mereka boleh bual hal-hal sendiri kembali serta menikmati kehidupan di dunia ini. Mereka tidak sukakan risiko.

Namun, sikap majoriti senyap inilah selalunya mengakibatkan mereka menjadi mangsa. Sebaliknya kumpulan minoriti vokal, yang kerap mendakwa kumpulan mereka tertekan, sebenarnya kumpulan yang lebih menguasai majoriti senyap. Justeru itu, jangan hairan kalau kita lihat di mana-mana tempat dan sektor aktiviti kehidupan di dunia ini, kumpulan minoriti lebih mempengaruhi kumpulan majoriti.

Bagaimana pun, apakah menjadi minoriti yang vokal itu bagus? Apakah tidak, pandangan, perjuangan dan aspirasi sesebuah kumpulan minoriti itu menyusahkan kelompok majoriti? Pendek kata, apakah kelompok yang banyak perlu mengikut kelompok yang sedikit? Bukankah daripada segi logik akal, kumpulan kecil lebih mudah memasuki kumpulan yang besar, dan bukan sebaliknya?

Tetapi, realiti memungkinkan yang kecil menguasai yang besar dan bukan sebaliknya. Itulah yang selalunya terjadi. Namun, majoriti senyap tidak selamanya akan menyepi. Apabila mereka berasa penat melayani kerenah minoriti vokal, majoriti senyap menjadi vokal. Ketika itu, apa-apa pun boleh berlaku.

Pergolakan di Timur Tengah adalah contoh pergolakan yang paling terkini, apa yang terjadi apabila majoriti senyap menjadi majoriti vokal!

*Artikel ini diterbitkan di akhbar Sinar Harian pada 29.6.2011. Artikel asal boleh didapati di blog MaafCakap di capaian berikut.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !