Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Thursday, July 29, 2010

AKSIS beraksiGabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM) terus menyahut seruan  Minggu Keselamatan & Kesihatan Pekerjaan (MKKP) UKM 2010 yang tercinta ini dengan meneruskan kempen-kempen Selamat & Sihat (2S) di sekitar UKM. 

Terbaru GMUKM melalui 'front' Angkatan Siswi Dinamis (AKSIS) telah menganjurkan Pidato Keselamatan di Sudut Pidato (Speaker Corner) berhampiran Perpustakaan Tun Sri Lanang (PTSL) pada siang tadi.

Pidato pada kali ini dipengerusikan oleh saudari Azida dari Fakulti Ekonomi & Pengurusan (FEP) manakala pemidato pada kali ini merupakan Pengerusi AKSIS sendiri, saudari Nabilah bt Mohamad Maiyidin yang juga MPP Mahasiswa dan saudari Nurul Jawahir Md Ali selaku jurucakap AKSIS.

Berteraskan pengutamaan kesihatan terutama kesihatan dalaman, MPP Nabilah banyak membicarakan tentang kepentingan menjaga kesihatan kerohanian yang khusus ditujukan kepada para mahasiswa UKM yang tergolong di dalam usia awal dewasa. Maka seharusnya para mahasiswa banyak melakukan muhasabah diri demi kesinambungan generasi yang sihat jasmani dan rohani.Pemidato seterusnya, saudari Nurul Jawahir Md Ali dari Fakulti Sains Sosial & Kemanusiaan (FSSK) pula banyak membawakan isu-isu keselamatan yang seharusnya para mahasiswa cakna dan ambil peduli. Sindrom ke'tidak-peduli'an kini terutama di kalangan generasi muda amat membimbangkan,  sepertimana ditekankan oleh saudari Jawahir dalam pidato beliau.

Sindrom ke'tidak-peduli'an ini, ujar beliau lagi banyak merugikan bangsa dan negara yang akhirnya akan kembali mengakibatkan masalah kepada diri mahasiswa itu sendiri.


Keseluruhannya biarpun kehadiran para penonton yang agak kurang memberangsangkan, tetapi  di peringkat Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) ia nyata memuaskan hati kerana tajuk yang diketengahkan kali ini sememangnya amat penting biarpun agak kurang  popular dan mendapat tempat di hati mahasiswa. Namun apa yang penting bagi GMUKM, aktiviti ilmiah sebegini seharusnya diperbanyakkan lagi terutama di peringkat Persatuan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (PMUKM) sendiri.
Di samping itu, di peringkat penganjur iaitu Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) mengharapkan kehadiran mahasiswa-mahasiswa yang cakna isu kampus ini akan turut mampu menyampaikan isi-isi pidato kepada teman-teman di luar sana yang tidak berkesempatan untuk hadir ke Pidato Keselamatan kita pada kali ini.

Gabungan Mahasiswa UKM (GMUKM) juga mengharapkan lebih ramai lagi para mahasiswa UKM akan berani tampil untuk menlahirkan idea dan pandangan  yang segar dari diri masing-masing kerana dari penganjuran aktiviti-aktiviti sebeginilah yang akan mencambahkan idea ilmiah dan keintelektualan para mahasiswa. Tanpa aktiviti-aktiviti yang sebegini digiatkan, maka akan terhasillah generasi mahasiswa yang kurang bermaya dan bersifat pasif; yang tidak seharusnya ada dalam diri anak muda.

Akhir kalam, Ber-GM Selamat & Sihat !


0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !