Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Thursday, July 15, 2010

1 - 0

Keberanian Aspirasi menghantar wakil melalui PMUKM iaitu saudara Hamzah, Kamal Ali dan Rasydan dipuji Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM) tetapi mendukacita apabila didapati wakil yang dihantar kelihatan kekeringan idea dan hujah bagi menjawab persoalan-persoalan yang ditimbulkan pihak GMUKM dalam Debat Perdana anjuran GMUKM pagi tadi.

Seorang pelajar tahun dua dari Fakulti Ekonomi & Perniagaan yang hanya dikenali sebagai Zack berkata, beliau agak kecewa dan terkilan dengan hujah yang dikeluarkan oleh Presiden PMUKM, saudara Hamzah.

" Kami dari fak (fakulti) yang sama. Saya pernah beberapa kali berbual dengannya. Dia seorang yang ok. Tetapi saya lihat dia hari ni dalam keadaan yang emosional sangat dan gagal menjawab (isu-isu dibangkitkan).  (Mungkin) tertekan dengan isu MMP ni kott " ujar Zack.

Wartawan GMUKM juga mendapati kehadiran mahasiswa UKM hari ini yang agak memberangsangkan yang dianggarkan melebihi 50 orang dalam ruang Sudut Pidato yang kecil kerana berkongsi dengan Teres Ekoniaga dan tempat letak motorsikal di PTSL juga mencetuskan suasana 'panas'. 

 


Kehadiran yang seimbang di antara penyokong Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM) dan Aspirasi menghangatkan lagi suasana apabila sesuatu isu dibangkitkan dan gagal  pula dijawab oleh pihak lawan. Juga kehadiran beberapa orang tidak dikenali juga dipercayai 'dijemput' khas oleh pihak pentadbiran untuk memantau keadaan juga menjadikan suasana debat pada kali ini 'hidup' dan memberi  lebih motivasi kepada para pendebat.

Antara isu yang diutarakan pada debat kali ini ialah isu;
- imej UKM tercalar dengan demonstrasi yang kononnya gemar dianjurkan GMUKM
- aktiviti pendoktrinasi dalam kolej berkenaan GMUKM yang dilabelkan suka melanggar peraturan universiti
- rampasan 'booklet' Persatuan Mahasiswa Fakulti Sains & Teknologi
- pengedaran borang Kelab Aspirasi yang kononnya dibenarkan oleh Presiden PMUKM
- Pemudah Cara (PC) meremeh-remehkan soal kepentingan solat di awal waktu

Para pendebat pada kali ini didapati sudah bersedia dengan hujah masing-masing tetapi sedikit ralat apabila terdapat pendebat yang sengaja mengalih isu apabila ia terkena pada 'batang hidung' sendiri. Ini menyebabkan perjalanan penerangan isu sedikit teralih dan kurang kesampaian maksud sebenar.

Justeru diharapkan kepada semua mahasiswa terutama pelajar tahun satu untuk bersama-sama Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM) dalam kita mereliasasi visi dan misi serta Falsafah UKM. 

BER-GM LEBIH BAIK!

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !