Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Thursday, July 15, 2010

Sekitar Debat Perdana : Isu MMP

Gabungan Mahasiswa Universiti Kebangsaan Malaysia (GMUKM) mengucapkan tahniah di atas komitmen dan pembabitan berani ahli Debat Perdana yang diadakan sebentar tadi. Debat Perdana hari ini yang dipengerusikan oleh saudara Ahmad Firdaus bin Ahmad Azam dengan wakil Gabungan Mahasiswa dibarisi saudara Muhammad Faiz bin Ismail, saudara Hafiz bin Abdul Razak dan saudara Fadhlan bin Sugiman manakala Aspirasi dibarisi oleh saudara Mohd Hamzah bin Zainul Abidin, Mohd Kamal bin Ali dan Mohd Rasydan bin Mohd Rais.


Debat Perdana yang dimulakan oleh saudara Hafiz selaku Pengerusi Gabungan Mahasiswa berjaya memanaskan debat dengan membangkitkan isu doktrinasi oleh Pemudah Cara (PC) kolej sepanjang Minggu Mesra Pelajar. Isu ini kemudian dijawab oleh saudara Kamal Ali yang mengatakan Gabungan Mahasiswa adalah pertubuhan haram yang tidak berdaftar; yang perlu berdaftar terlebih dahulu sekiranya ingin masuk ke dalam kolej-kolej kediaman. Dalam isu doktirinasi, saudara Kamal Ali gagal menjawab dan cuba mengalih topik dan membuat kesimpulan di akhir ucapannya supaya GMUKM mendaftarkan terlebih dahulu sebelum membicarakan isu MMP.

Seterusnya saudara Faiz dari GMUKM yang juga MPP Mahasiswa membidas sikap dolak-dalik saudara Kamal Ali yang gagal menjawab kerelevanan aktiviti doktirinasi para mahasiswa baru di dalam kolej-kolej kediaman sepanjang MMP. MPP Faiz juga mempertikaikan kejantanan Aspirasi yang berselindung di sebalik pihak pentadbiran dan hanya berlagak berani di hadapan para mahasiswa tahun satu.

"Mereka (Aspirasi melalui pihak pentadbiran) hebat membuat undang-undang tetapi mereka sendiri hebat mencabul undang-undang!"

Faiz juga menjelaskan isu demonstrasi yang dipertikaikan oleh Aspirasi yang mendakwa menjejaskan nama baik universiti

"Kita tidak suka-suka (berdemo). Baik kita belajar (daripada berdemo)...Kaji dulu kronologi  demo (mengapa berlaku demonstrasi). Demonstrasi tidak pernah jadi titik mula.. Siapa yang tidak matang  (menangani isu demonstasi) ?? "

Merespon isu ini, saudara Rasydan cuba berhujah dan membangkitkan perihal demonstrasi yang dikatakan memburukkan nama universiti sekali lagi, tetapi beliau kelihatan kehilangan kata-kata dengan mengulang-ulang ayat yang sama dan seterusnya gagal menjawab persoalan yang dikemukakan.


Seterusnya dalam pusingan kedua, saudara Hamzah selaku Presiden PMUKM menjawab persoalan daripada moderator yang membangkitkan isu 'booklet' PMFST. Saudara Hamzah  jelas kelihatan kehilangan hujah apabila cuba mengaitkan isu 'booklet' PMFST dengan 'sifat pemalu orang Malaysia'.

" Kalau malu, lapar.. Itu kan sifat orang Malaysia? "

Jawapan yang diberikan nyata mengecewakan hadirin yang inginkan penjelasan yang tepat dan jelas, bukan sekadar menyedapkan ayat saja.

Manakala dalam isu PC menghalang solat yang dibangkitkan dalam blog ini, saudara Hamzah juga didapati gagal memahami persoalan yang dibangkitkan, seterusnya terus bermain-main dengan ayat kononnya beliau sendiri telah ke kolej-kolej memantau mana-mana PC yang menghalang solat. Ini menyebabkan hadirin terpinga-pinga dan kurang jelas dengan maksud yang cuba disampaikan dan seterusnya menyebabkan saudara Fadhlan selaku Exco Penyelidikan & Pembangunan (R&D) ISIUKM membangkitkan semula isu solat ini.

" PC memang tidak secara terang menghalang solat, tetapi sikap PC yang sengaja meremeh-remehkan solat dan lebih mementingkan aktiviti yang kita bangkitkan! " saudara Fadhlan mengulangi penjelasan dan memohon penjelasan yang tepat dan padat.Pusingan debat seterusnya dibuka untuk soal jawab oleh para hadirin. Antara isu yang dibangkitkan adalah rampasan 'booklet' PMFST dan kehadiran Kelab Aspirasi yang berdaftar di bawah kolej. Saudara Hamzah selaku Presiden PMUKM menjawab beberapa persoalan dan  seterusnya penyelaras PC Kolej Tun Hussein Onn mencelah untuk menjawab beberapa isu yang dibangkitkan dalam pusingan pertama dan kedua.

Ironinya, Debat Perdana kali ini juga membabitkan kehadiran dan pengakuan seorang mahasiswa tahun satu bagi Kolej Burhanudin Helmi yang membangkitkan pengalaman beliau sendiri berjumpa dan menghadapi PC yang kelihatan sengaja meremeh-remehkan solat. Hal ini kemudian dijawab oleh wakil PC Burhanudin Helmi yang mendakwa pihak GMUKM sendiri yang sengaja menimbulkan isu 'menghalang solat' dengan memutarbelitkan dan menyamakan istilah 'menghalang solat' dan 'meremehkan solat' sekaligus pihak GMUKM sengaja mempopularkan istilah 'menghalang solat' dan menjadikan ia sebagai sebuah isu.

Menjelang jam 12.15, Debat Perdana menuju ke pusingan pergulungan. Di barisan GMUKM, sesi penggulungan oleh saudara Faiz yang menekankan sifat mahasiswa yang perlu kehadapan mendepani dan cakna isu, manakala di peringkat Aspirasi digulung oleh saudara Kamal Ali. Di akhir majlis, para hadirin bersalam-salaman dan bersurai dengan aman.

Di peringkat GMUKM, kita mengharapkan akan ada lagi siri-siri debat sebegini antara kedua-dua pihak yang mencambahkan ilmu pengetahuan serta cakna isu di universiti selain menimbulkan rasa kebertanggungjawaban dalam kalangan mahasiswa. Justeru di masa-masa hadapan, kita mengharapkan akan ada lagi ramai mahasiswa yang berani ke hadapan menegakkan kebajikan dan keadilan untuk semua.


0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !