Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Friday, September 26, 2008

Timbalan Naib Canselor baru..harapan baru untuk mahasiswa

GMUKM mengucapkan tahniah atas perlantikan secara rasmi Prof. Dato’ Dr. Mohamad Abdul Razak sebagai Timbalan Naib Canselor (Hal-ehwal Penyelidikan dan Inovasi), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) selama 3 tahun bermula 13 September 2008 lalu. Secara biodatanya, Prof. Dato’ Dr. Mohamad merupakan Profesor Jabatan Ortopedik dan Traumatologi di Fakulti Perubatan, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM).
Anak Kulai Johor itu adalah lulusan Ijazah Sarjanamuda Perubatan dari UKM pada 1979 serta memperoleh Ijazah Sarjana Kepakaran dalam bidang Ortopedik dari UKM pada 1985 dan Fellowship in Spinal Injuries dari United Kingdom pada 1992.Yang menariknya, beliau merupakan antara salah seorang graduan kumpulan pertama Fakulti Perubatan UKM yang dilahirkan di ketika itu. Beliau banyak menabur jasa kepada UKM dalam bidang keintelektualan dan organisasi apabila pernah menjadi Pengarah Hospital UKM (2003-2007), Pengetua Kamsis Tun Dr. Ismail UKM (1986-1991) dan Presiden Persatuan Alumni Perubatan UKM (2000-2003).
Sepanjang karier beliau di bidang akademik, Prof. Dato’ Dr. Mohamad telah memenangi 15 anugerah di bidang penyelidikan dan inovasi. Beliau juga banyak menulis penulisan yang diterbitkan dalam jurnal, prosiding, bab dalam buku, dan monograf. Beliau juga telah menyampaikan tiga syarahan utama di peringkat antarabangsa dalam bidang kepakarannya. Selain itu, beliau turut Profesor Pelawat dalam bidang Ortopedik di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.
Sebelum itu juga, tidak terlambat sekiranya GMUKM mengucapkan tahniah kepada Prof. Ir. Dr. Hassan Basri yang dilantik sebagai Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Akademik & Antarabangsa). Juga Prof. Dr. Saran Kaur Gill atas lantikan sebagai Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Jaringan Industri & Masyarakat) pada bulan lalu. Di atas kesempatan ini juga, tidak terlambat juga untuk GMUKM mengucapkan tahniah dan syabas kepada Prof. Dato' Dr. Sharifah Hapsah Syed Hasan Shahabudin atas penyambungan kontrak selama 2 tahun sebagai Naib Canselor, orang nombor satu di dalam UKM.

Senario sejak akhir-akhir ini, menunjukkan bahawa terdapat ramai pengurus Universiti baru yang dilantik. Untuk pengetahuan semua mahasiswa/i UKM, terdapat 8 individu yang bertanggungjawab dalam mentadbir urus Universiti yang mengandungi 6,094 kakitangan am, 1,991 kakitangan akademik dan 23,973 pelajar ini. Mereka ialah yang terdiri daripada Naib Canselor, 4 orang Timbalan Naib Canselor, Pendaftar, Bendahari dan Ketua Pustakawan. Naib Canselor
Jelas bahawa pelantikan wajah baru bagi pengurusan UKM ini dilihat sebagai satu menifestasi baru yang direalisasikan oleh Naib Canselor kita. Hal ini menunjukkan perkembangan sihat dalam mencapai harapan Universiti untuk meninggkatkan rangking Universiti dan juga menjadi Universiti Apex ke-2 selepas USM.

GMUKM berharap agar pelantikkan 3 orang Timbalan Naib Canselor baru dan juga penyambungan kontrak Naib Canselor, akan merealisasikan lagi falsafah UKM itu sendiri iaitu : Paduan antara iman kepada Allah dengan ilmu yang bermanfaat serta gabungan antara teori dan amal adalah dasar utama bagi perkembangan ilmu,proses pembinaan masyarakat terpelajar dan pembangunan Universiti.

Juga, akan memberikan sinar baru kepada keintelektualan dan kebajikan mahasiswa dalam menempuh pengajian ilmu di tanah seluas 1,100 hektar Perbukitan Bangi dan 42 hektar di Kuala Lumpur ini. Sekalung tahniah dan Syabas GMUKM ucapkan atas kehadiran Timbalan Naib Canselor yang baru dan semoga akan menyegarkan kembali UKM ini di persada antarabangsa sesuai dengan mottonya, mengilham harapan, mencipta masa depan.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !