Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Friday, August 28, 2009

Hisyamuddin Che Ali (Mahasiswakini) : Isu Kartika perlu dilihat dalam perspektif hak asasi IslamHukuman sebat terhadap model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarno kerana meminum arak, yang sepatutnya dijalankan minggu ini, ditangguhkan bagi menghormati bulan Ramadhan. Inilah berita yang penulis baca sebentar tadi. Ianya amat mengejutkan dan jelas bahawa sistem kehakiman syariah di negera ini sudah diresapi dengan fahaman sekularisme dan berkiblatkan fahaman sister in islam.

Sebelum ini, dilaporkan pada pagi semalam bahawa tiga pegawai penguatkuasa JAIP dipercayai telah pergi ke rumah Kartika di Sungai Siput, Perak, untuk membawanya ke Penjara Wanita Kajang bagi menjalani hukuman sebat itu. Namun pada petangnya, menerusi kenyataan Ketua Hakim Syarie Pahang, Datuk Abdul Rahman Yunus yang meminta penangguhan hukuman itu dilakukan selepas Ramadhan.

Kesalahan wanita kontroversi ini bermula pada 20 Ogos lalu, Kartika yang berusia 32, telah dijatuhi hukuman denda sebanyak RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan selepas mengaku salah meminum arak enama Tiger Beer di sebuah hotel pada 11.40 malam 11 Julai 2008.

Dia didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang yang membawa hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya dan disebat tidak melebihi enam sebatan.

Dari sudut sejarahnya, Kartika merupakan wanita pertama yang akan disebat akibat kesalahan meminum arak di negara ini. Diulangi, di negara ini iaitu Malaysia. Tetapi di Iran, Pakistan, Arab Saudi, Sudan dan negara-negara yang mengamalkan hukum islam, ia merupakan fenomena biasa. Hatta di Negara Acheh pun, pelaksanaan hukuman sebatan terhadap wanita islam telah lama dijalankan.

Tetapi penulis hairan dengan tindakan mahkamah Syariah ini. Apa masalahnya dilakukan hukuman sebat di bulan ramadhan. Adakah kerana hukuman itu tidak syarie, menyebabkan hakim sewenang-wenangnya menyatakan bahawa hukum itu dijalankan selepas Ramadhan, kononnya bagi menghormati bulan mulia ini. Aduh..bolehke macam tu. Islam tidak dihormati, tetapi persekitaran masyarakat ditakuti. Ingatlah hadis Nabi bahawa daripada tiga orang hakim, dua akan masuk neraka dan satu akan masuk syurga. Hakim yang masuk neraka kerana tidak berhukumkan islam kerana tidak tahu atau tahu tetapi memilih perlaksanaan hukum lain. Dalam hadis ini tidak sebut hakim mahkamah Sivil atau hakim Mahkamah Syariah. Dua-dua kena. Jangan ingat title syarie atau kita bersongkok, menyebabkan kita terlepas daripada hukuman Allah kelak.

Berbalik isu Kartika tadi, penulis menyanjung tinggi kemahuan wanita itu yang mahukan beliau disebat di khalayak ramai. Bahkan jika tidak disebat di khalayak ramai pun, beliau mahukan dirinya disebat di hadapan waris, kaum kerabat sebagai pengajaran kepada mereka. Inilah berita yang terpampang dalam laporan Utusan dan juga Sinar Harian. Syabas penulis ucapan kepada beliau. Hanya keikhlasan yang tinggi dan akidah yang mantap sahaja, menyebabkan beliau meminta untuk berbuat demikian.

Dan penulis tidak puas hati dengan kenyataan Perdana Menteri Malaysia hari ini, yang meminta agar Kartika merayu hukuman ini. Peringatan buat Perdana Menteri, hukum islam tidak sama dengan hokum sivil. Tidak boleh merayu sekiranya ia melibatkan hukuman had hudud. Lainlah jika hukuman sivil yang syirik itu, proses rayuannya berterusan dari mahkamah paling bawah hingga ke Lembaga Pengampunan oleh Raja-Raja. Nasihat kepada Perdana Menteri, berilah nasihat yang islamik, bukannya nasihat ke lembah kehancuran. Janganlah kita menjaga kepentingan masyarakat (public interest) yang sekular di dunia ini, kita lupakan kepentingan illahi di dunia ciptaanNya ini. Tidak cukupkah bala yang Allah timpakan dengan wabak H1N1 dan kemelesetan ekonomi. Penulis kadang-kadang pening dengan pemimpin kita melayu islam ini yang bercakap tanpa berlandaskan syara’.

Dan seperti biasa golongan Sister In Islam, mereka akan merespon isu-isu begini walaupun tidak dijemput. Kenyataan celupar Norhayati Kaprawi,yang merupakan bekas pengurus program Sisters in Islam (SIS) selama empat tahun yang tulisannya dimuatkan dalam Malaysiakini telah menyatakan bahawa Kartika dilayan seperti haiwan sarkas yang dimasukkan ke dalam sangkar, dilepaskan dan ditangkap semula sesuka hati. Beliau turut persoalkan kenapa wanita itu dikenakan hukuman maksimum sedangkan ini adalah kesalahan pertama wanita itu dan telah pun mengaku bersalah. Beliau yang juga aktif dalam Inisiatif Pencalonan Wanita (WCI), badan NGO liberal ini turut dengan nada sinis menyatakan bahawa jika lebih berat sesuatu hukuman itu, maka semakin Islamlah seseorang itu.

Wah, amat hina sekali kepada islam. Adakah islam itu ganas dan kejam hingga hukum illahi diperlekehkan sedimikian. Mengapa kamu tafsirkan konsep keadilan dengan begitu sempit. Bagi umat islam, keadilan adalah untuk di dunia dan di akhirat. Hukuman di dunia ini adalah sebagai berlepas diri daripada hukuman di akhirat. Inilah bahayanya apabila puak feminism ataupun liberal bersuara dalam konteks pemikiran 1 Malaysia mereka. Mana perginya ulama-ulama PAS dan juga pemuda-pemuda islam andainya mereka mengaku berjihad kerana Allah. Bukankah perlembagaan PAS meletakkan bahawa Al-Quran dan Ar Rasul sebagai dustur (Perlembagaan) mereka. Saya cabar pemimpin PAS untuk mengheret wanita SIS ini ke muka pengadilan atas dasar menghasut dan menghina Islam sebagai agama rasmi negara ini.

Bagi hukuman yang dijatuhkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan iaitu 7 hari penjara, 5,000 denda dan 5 kali sebatan. Ia adalah hukuman yang bercanggah dengan Al-Quran itu sendiri. Sepertimana yang kita ketahui, dalam undang-undang islam mengikut pendapat Imam Shafei bagi hukuman peminum arak tidak kira lelaki dan wanita ialah sebanyak 40 kali sebatan. Walaupun ada pendapat daripada Imam Malik, Abu Hanifah dan satu riwayat daripada Imam Ahmad yang menyatakan sebatan sebanyak 80 kali sebatan, tetapi ini hanyalah perselisihan pendapat. Punca perselisihan pendapat ini kerana sungguhpun dalam al-Quran jelas mengenai pengharaman arak tetapi tidak ada ketetapan kadar atau had hukuman yang boleh dikenakan kepada peminum arak.

Pokok pangkalnya hukumannya adalah 80 kali atau 40 kali sebatan, bukannya 5 kali sebatan atau denda atau penjara. Riwayat daripada Ibn Said al-Khudri dan Ali bahawa Nabi Muhammad menghukum orang yang minum arak sebanyak 40 sebatan. Ketika zaman Saidina Abu Bakar pula, peminum arak disebat 40 sebatan.

Juga pada zaman Saidina Umar, beliau meminta nasihat daripada sahabat, lalu Abdul Rahman bin Auf berkata: “Seringan-ringan hudud ialah 80 kali sebat.” Kemudian Umar menetapkan hukuman sebanyak 80 sebatan dan sahabat setuju dengan Umar yang mengambil pendapat Abdul Rahman sebagai satu ijmak.

Dalam satu hadis lain diriwayatkan daripada Husain bin al-Munzir, bahawa ketika Saidina Ali ditugaskan oleh Saidina Uthman untuk menghukum sebat ke atas al-Walid bin Uqbah, beliau berkata: “Rasulullah SAW menghukum sebanyak 40 sebatan begitu juga Saidina Abu Bakar tetapi Saidina Umar menghukum sebanyak 80 sebatan, semuanya adalah sunnah yang ini aku lebih sukai.”

Bukannya denda 5 ribu mahupun penjara 7 hari. Hukuman ini satu kezaliman kepada Kartika. Memang dia mempunyai niat suci untuk bertaubat melalui hukuman sebat di khalayak ramai. Bahkan sanggup membuat laporan polis sejurus dihantar pulang oleh tiga pegawai JAIP setengah jam selepas mengambilnya dengan alasan hukuman sebat tidak dapat dijalankan pada masa itu. Beliau buat laporan polis kerana bimbang kemungkinan polis akan menuduhnya melarikan diri daripada hukuman. Ini jelas menunjukkan beliau sanggup menerima hukuman sebat tersebut. Tetapi adakah ia berbaloi dan diredhai Allah. Penulis mencadangkan jika beliau sanggup untuk disebat sebanyak 40 kali atau 80 kali di khalayak ramai, hakim mahkamah Syarie perlu laksanakannya. Itu hak peribadi mereka yang beragama islam. Tetapi penulis yakin akan muncul golongan yang menentang islam dengan menyatakan hukum itu zalim, tidak sesuai digunakan dalam konteks 1 Malaysia, salahi dari sudut perundangan kerana salahi bidangkuasa Mahkamah Syariah. Nah..kita akan lihatlah wajah sebenar munculnya ‘Abu Jahal’ atau ‘Abu Lahab’ melayu islam ataupun bukan melayu yang menentang pelaksanaan hukum sebat 40 kali atau 80 kali ini di khalayak ramai. Tidak kira ia di bulan Ramadhan mahupun bulan tidak Ramadhan. Kerana doktrin liberalisasi sudah tersemat rapi dalam hati sanubari mereka.

Penulis melihat hikmah di sebalik kontroversi ini ialah ia akan membuka pekung di dada mahkamah Syariah selama ini yang hanya mempunyai kuasa hukuman 356. Iaitu bidangkuasa untuk menghukum tidak lebih daripada 3 tahun penjara, denda 5 ribu ringgit dan 6 kali sebatan. Inilah hukuman sebenar di Mahkamah Syariah. Diulangi pengumuman, inilah nilai hukuman bagi kesalahan hudud di Mahkamah yang dikatakan ‘islam’ itu. Mungkin inilah petunjuk daripada illahi untuk menyedarkan umat islam di Malaysia bahawa selama ini mereka berkiblatkan Akta yang digubal oleh manusia pada tahun 1984 melalui Akta Mahkamah Syariah Bidang kuasa Jenayah 1965 (Pindaan 1984) , dan bukannya oleh Al-Quran dan As Sunnah. (Tentu masing-masing boleh berfikir siapakah agaknya ahli parlimen Parti mana yang paling ramai ketika itu).

Penulis ingin mencadangkan kepada Kartika agar meminta hukumannya ditambah kepada 40 kali atau 80 kali sebatan dan disebat di khalayak ramai. Ini bukan zalim tetapi satu keadilan untuk beliau dan para hakim yang jatuhkan hukuman itu. Tak ke zalim kalau kita berhukumkan dengan hukuman manusia, sudahlah mengalami kesakitan tetapi dosa tidak diampunkan oleh Allah. Di Padang Mashyar kelak akan tetap dihukum dan kita tiada lagi proses rayuan ketika ini.

Jika ada pihak-pihak tertentu menghalang permintaan untuk disebat 40 kali atau 80 kali di khalayak ramai, buatlah satu semakan kehakiman (judicial review) di mahkamah perlembagaan berkaitan soal percanggahan undang-undang. Rujuk kepada Deklarasi Hak Asasi Manusia 1948 yang menggariskan kebebasan untuk mengamalkan agama. Kebebasan di sini termasuklah bebas untuk berhukumkan dengan hukum agama. Cabar Perlembagaan Negara yang menyatakan bahawa Agama islam sebagai agama rasmi (Perkara3 Perlembagaan kita).

Penulis pernah berdebat dengan seorang pensyarah tentang satu kes yang seakan-akan serupa dengan kes Kartika ini. Dalam kes Che Omar Che Soh v PP dalam tahun 1988, tertuduh pernah meminta agar pelaksanaan hokum hudud dijalankan ke atasnya atas dasar beliau beragama islam dan Perlembagaan menyatakan islam sebagai agama rasmi. Tertuduh dalam kes ini adalah disabitkan atas kesalahan memiliki dadah melebihi 10 gram yang membawa hukuman mati mengikut Seksyen 302B Kanun Keseksaan. Tertuduh berhujah bahawa beliau berhak mendapat hokum hudud kerana dadah ini diqiaskan atau dianalogikan dengan arak. Dan hukuman had bagi arak ialah 40 kali atau 80 kali sebatan di tempat terbuka. Malangnya setelah dirayu ke mahkamah paling tinggi iaitu Mahkamah Agung (sekarang dikenali Mahkamah Persekutuan), maka hakim menolak tuntutan tertuduh dan menjatuhkan hukuman mati kepada Che Omar ini. Bahkan paling menghibakan, hakim mahkamah tersebut menyatakan bahawa tafsiran Perkara 3 berkaitan agama rasm I ialah islam yang digunakan dalam soal rasmi atau adat istiadat sahaja. Dalam soal penentuan tarikh ramadhan, soal munakahat, soal muamalat dan lalin-lain lagi yang bukannya melibatkan soal hukuman atau undang-undang. Jelas bahawa islam di Malaysia ini, hanyalah islam plastik sahaja.

Jadi kepada Kartika, mintalah pelaksanaan hukum hudud. Cuba cabar di mahkamah tentang pelaksanaan tidak syarie 5 sebatan keatasnya dan juga hukuman lain seperti denda 5 ribu dan 7 hari penjara. Inilah mahkamah Syariah hari ini, memalukan islam dan menimbulkan fitnah kepada agama suci ini. Kalau susah sangat, pergi minta hukuman di Mahkamah Syariah Terengganu. Sebab kerajaan negeri Terengganu pernah mewartakan enakmen hudud di negeri itu pada tahun 2003 dan ia dipersetujui oleh Sultan. Dalam islam sendiri, soal tempat tidak menjadi masalah untuk menjatuhkan hukuman. Bahkan Enakmen itu masih wujud hingga ke harini ini dan kerajaan baru Terengganu masih tidak memindanya, Cuma tiada penguatkuasaan kerana tiada keberanian yang jelas oleh pemerintah Terengganu yang baru ini.

Penulis berharap kes ini akan diselesaikan mengikut syarak dan kita akan mendengar bahawa Kartika akan dihukum sebatan 40 kali atau 80 kali di khalayak ramai. Bukannya suka mendengar orang disebat, tetapi gembira kerana hukum islam dipraktikan dalam Negara kita cintai ini. Kepada orang bukan islam, janganlah takut kerana anda tidak akan kena sebatan walaupun meminum bertong-tong arak sekalipun . Hukum islam hanyalah untuk orang islam sahaja. Bukannya islam di negeri Arab, tetapi untuk islam di seluruh dunia. Semoga hukum islam terus bertapak kukuh dan kepada Kartika, andalah orangh yang akan memulakan di Negara ini dan pengorbanan anda akan diingati dari generasi ke generasi yang mahukan islam bertapak kukuh dalam masyarakat pada hari ini.

*Penulis ialah Timbalan Pengerusi Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN) merangkap Pengerusi Gabungan UKM (GMUKM). Mahasiswa undang-undang ini ada pelbagai perkongsian di Justice For All.

5 comments:

Anonymous said...

Hancur UMNgOk. Memang bongok. Ni smua kerana UMNO dan Aspirasi

Anonymous said...

semakin jelas bukti umngok x bersungguh nak bawa islam...

Anonymous said...

Yeah.. Hak asasi manusia.. Jom contohi Amerika...

Anonymous said...

mana komen2 sblm n??da dibuang ke??

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !