Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Tuesday, August 11, 2009

Mahasiswa 1st' year FUU kritikal terhadap Aspirasi

Fakulti Undang-Undang, Bangi : Majlis Dialog MPP GM bersama dengan pelajar tahun satu menjadi panas apabila mahasiswa Fakulti tersebut menyuarakan rasa tidak puas hati mereka terhadap pelbagai isu.

Majlis Dialog yang dianjurkan oleh MPP FUU, Saudara Phon Kar Liang itu telah membariskan ahli panel MPP dari FUU sendiri iaitu saudara Hisyamuddin Che Ali dan Saudara Fikah Sanusi, MPP Umum serta saudara Phoon sendiri.

Terdapat aduan masalah mahasiswa yang diajukan kepada MPP GM antaranya isu bas FUU yang dinaiki oleh mahasiswa lain hinggakan mereka tidak dapat pergi ke kelas Hubungan Etnik. Juga tentang surat amaran kepada pelajar yang tidak menghadiri program English Speaking Zone di Kolej Dato’ Onn. Bagi masalah tersebut, semua pelajar FUU sepakat untuk tidak menghadiri program itu atas alas an ia tidak mempunyai modul yang baik dan juga kerana pelajaran mereka berorientasikan bahasa Inggeris, jadi tiada faedahnya mereka mengikuti program tersebut. Dan dalam masa tersekat, Saudara Phoon akan menghantar surat ke semua kolej meminta pihak kolej kecualikan pelajar FUU daripada program ini.

Isu Sistem Penilaian Kompentensi Generik (SPKG) turut disentuh oleh pelajar tahun satu ini. Jelas mereka lantang bersuara dan mengutuk system itu yang hanya menyusahkan pelajar yang inginkan belajar terutamanya di Kolej. Kedengaran juga isu PTPTN yang diperkatakan menyusahkan kerana hanya member pinjaman sedikit walaupun pendapatan ibu bapa hanyalah sederhana.

Majlis dialog itu berlangsung kira-kira 1 jam lebih. Tayangan video GMUKM turut ditayangkan dan pelajar tahun 1 itu turut diberikan mask percuma serta flyers bagi kempen pencegahan H1N1 oleh MPP GMUKM.





67 comments:

Anonymous said...

cayalah bro...

Anonymous said...

malu aku ngan dak FUU ni,dorang otak hebat2 pndai berfikir,pndai menilai dan buknlah pak turut semata2,so pe lg dak fakulti2 len cam FSSK,FST,FTSM jgnlah wlaupun kelayakkan kita dok fak tu tak mcm dak2 Medic,law atau dak2 kejut ke,jgn ahh nmpak sgt wei,malu siut...serius

Anonymous said...

terima kasih kat abg phoon, hisham & fikah pasal bagi kita orng topeng muka percuma. amat menghargai kerana topeng itu usaha wakil pelajar tanpa dibantu dekan atau hep ukm. memang student power. sokong gmukm dlm pilihan raya kampus nanti....

Anonymous said...

YANG GM 2 LG HAPRAK...HANG DAH LA BKN KELAB BERDAFTAR PUN..HANG MEMANG SALAH MENGIKUT UNDANG2 UNIVERSITI,MEMBAWA MASUK POLITIK DLM KAMPUS TERUTAMA BILA ADE NYA PRK...

bunga said...

yang kat atas ni, ko apasal nak kutuk2 org plak. at least haram2 dyorg pun, bagi kebajikan kat org. Kau ada? kau tak de.....dah lah. Dyorg tak kacau ko pun. Dyorg buat demi kita, bukan diri dyorg sendiri. Kalau dyorang tak tido malam sebab fikirkan kebajikan kita ada kau kisah? kau tak kisah....

ata said...

AKU SETUJU NGA BUNGA...bukannye diaorang ade kepentingan apa2 pun buat mende nie....diorang dapat duit????sape nak bagi....aku memang yakin la dengan GM....diorang fikir kebajikan kita pun mujur nak compare nga aspirasi...hampeh....bdk2 aspirasi korang tolongla fikir jangan membabi buta je....

Anonymous said...

mane bleh budak2 FUU d kecualikan dari ESZ.. xadil la bg fakulti lain.. nmpk shtla GM nk tarik undi budak2 FUU

Anonymous said...

ya btol... esz tu pun nc yg nak adekan, x de pun atas nama ape ape kelab... kata selaras ngan u...

Anonymous said...

korang pikir2 lah ea..de kebaikan ESZ tu...dia ajar korg berkomunikasi dgn org lain terutama bdk fac len...mmg ar dkatekan bdk fuu hebat english..tp kalo x pndai nk bergaul ngan golongan manusia len yg mempunyai fkiran yg berbeza..xde gunenye wehhh~ mmg SPKG ade klemahan...ia mnunjukn xde bende kat dunia nie perfect...

1st year fuu said...

esz mmg ada niat murni. tp problem kat pelaksanaan. tak berkesan langsung. mane ade pelajar kolej tutur inggeris? programnya pun tak menampakkan 'english'. adekah main treasure hunt dpt meningkatkan penguasaan inggeris? pengisian program entah ape2. dah sampai masa esz dikaji semula. dan fuu akan ambik inisiatif utk kaji segala kelemahan esz. syabas mpp gm fuu dalam hal ini.

Anonymous said...

FUU mmg dak2 hebat...manfaatkanlah kehebatan otak dorang wlaupun kadang2 korang tak suke sbb dak2 niih hebat2 even bru first year,dah dorang pilih GM time PRK,MPP dorang buatlah yg terbaik tok dorang,aku dok FST skang dh tahun 2,takde bnde pun yg MPP thun 1 2 aku buat,muke pun aku tak prnah nmpak,persatuan mahasiswa fak pun bukn dorang gak,pelik aku...kemanakah kamu???

Anonymous said...

tp pmfst bersifat perkauman... x de pun berbilang bangsa... sedangkan fst yg paling ramai chinese berbanding fak laen... racist...

Anonymous said...

gm tali barut pkr...
adakah ini btl....

Anonymous said...

laaa...aku pnye mpp thun 1 2 FST buknnye tak Melayu,Islam Melayu gak weei...takde kene mngene lngsung ahh ko nih

Anonymous said...

huahua.. ade plak mpp fst tahun 1 2 tu ngaku jasa dia ialah buat bustop dpn uo.. poyo seh..

Anonymous said...

sape??yg mne stu niih...kita boo pendek die ramai2,bo.....

Anonymous said...

betul tu... care nk lantik presiden pn dah xbetul.. mengelak jwtn tu jatuh ke tgn org lain.. hahaha langsung xde demokrasi.. oi wafi takut ke??

cabaran said...

drpd bertikai bus stop tepi ungko omar tu jasa gmukm atau aspirasi, baik kita mintak kedua2 pihak kemukakan bukti atau dokumen sokongan. kita pelajar fst mahu tengok pihak mana lebih menjaga kebajikan pelajar. scan jer dokumen dan letak kat blog masing2. ni saya cabar.... berani nak buat aspirasi dan gmukm???

tipah said...

ok gak lau budak yg nk sgt stay kolej tu n yg nk sgt belajar tu xpyh terlibat pe2..ikot ati masing2 la..tp lau la dieorg pilih jln x terlibat dgn kolej or universiti dieorg pon xleh libat dgn mane2 gerakan spt korg ni.bole korg pastikan mcm tu?korg mst nk counter ak blk dgn berbagai alasan sbb ko rg nk tarik dieorg sbg ahli korg kn..rmai student nk stay di kolej so x adil la lau org bz tlg universiti dieorg plak rilek je kt bilik tp bile prk muke die la asik dimane2 je..bile dh abis ilang ntah kemane blk..

azam said...

aku pon rase mcm tipah ni gak.sebenarnye spkg ni perlu sbb biar kejutkan student generasi skang ni betape pentingnye kemahiran2 yg xde dlm b.kuliah ni.cube bnde ni tak diwujudkan..ak rase korg pon ssh nk cr dak2 yg berkebolehan dlm bakat2 tertentu..generasi kite gak slow r skang ni.kite pikir kite dh ckup ilmu sgt so bnde2 mcmni di anggap remeh dan xpenting..mungkin krane peratusan yg diberikan pd stiap kolej n universiti tu gak stabil yg mnyebabkan pelajar rase terbeban kot..bkn sistem ni slh tp sistem ni x memihak kpd korg.so lau ak pon xpuas ati kn..lau sistem ni bgos kt korg mst korg snyap.bese la tu.

kalam kami said...

Isu H1N1-Mrk2 xambk pduli psl virus ni..knpe HEP,PK,unit kebajikn,PM watever la xde lgsg nk bg mask kpd mahasiswa/i..lau dh xbg cti pn bg la ape2 yg sptutnye sbg lgkh pncegahan!!!

bengang dgn ukm said...

jawapannya senang. sebab sekarang seluruh ukm sibuk dengan pesta konvo dan konvo itu sendiri. banyak orang luar akan masuk ukm. tak akan ukm nak buat imej buruk dengan memberi topeng dan suruh semua pelajar pakai. tak akan nak suruh pelajar yang grad naik ke pentas untuk ambil ijazah dengan muka ditutup topeng. tak akan nak suruh pro-cancelor pakai topeng masa bagi ijazah kat pelajar? rosak maruah ukm kalau macam ini. ini lah yang kita panggil keangkuhan pentadbiran ukm. terlalu menjaga air muka sehingga mengabaikan kesihatan pelajar. ukm hanya akan ambil langkah pencegahan selepas hari ini. apabila pesta konvo dan konve tamat. sama-sama kita perhatikan......

lagi bengang dengan ukm said...

mungkin betul nc dan hep sibuk nak jaga imej konvo. macam mana pula dengan kolej, persatuan mahasiswa fakulti dan pmukm itu sendiri? dah lah korang kutip yuran aktiviti pelajar, tapi korang tak buat ape2 pun. i perhatikan hanya mpp gmukm yang bergerak bagi risalah dan topeng muka percuma. mana jaksa dan mpp aspirasi? siapa-siapa yang berani sila jawab. i tunggu jawapan kamu....

Anonymous said...

bodoh la ko begang...
ko pikir ikut suka ko je ke..
mu x th ko..kalu nak wat bendo untuk semua pelajar u kena tgk pada jumlah budok jugok...
ko th x..sek dio keno la jugo tgk bajet..
mu doh la x mikir panje..asyik ketut bowoh mejo jah..
lg satu pasal isu kat uo 2...korang x leh nak bangkit samaada..aspirasi atau gm yg bt 2...kalo ukm x bg mcm mn ia blh terjadi n isu 2 dah byk kali dah di bangkit..x yah nak tunjuk bukti pun ...just korang hanya blh kata yg benda 2 utk semua bkn utk sorang n korang kena bersyukur sebab uo bnrkan benda 2 d buat kat situ

bengang dgn ukm said...

ni i nak reply kat anonymous. kamu lagi bangang. ko tau yg hang ade bayar rm 10.00 setiap thn pengajian kat tabung pmukm? skrg kita nak mintak hanya rm0.50 utk beli topeng kat setiap satu pelajar ukm. 50 sen drpd rm10 hanya 5% jer. takkan pmukm tak sanggup? ni bukti yg kukuh. tengok semakan akaun kamu betul2. utk kolej, hang jugak bayar rm100 utk yuran khas aktiviti kamsis. rujuk hang punyer akaun pelajar. skrg nak mintak jaksa bagi topeng sebijik pun susah ker? lawatan luar negara yg telan belanja puluhan ribu jaksa tiap-tiap thn buat. itu ade bajet. tapi cakap soal kesihatan pelajar tak de bajet pulak? mana logik. silalah explain wahai anonymous yang bangang ni... i tunggu u punyer jawapan...

bengang dgn ukm said...

kalau u tak paham2 lagi, i bagi u cth dlm bentuk nombor. kita anggar ukm ade 20000 pelajar:
kutipan tabung pmukm sethn:
rm10 x 20,000 = rm200,000

nak beli satu topeng utk semua pelajar:
rm0.50 1 topeng x 20,000 = rm10,000

pmukm masih ade balance rm190,000. mane pergi duit baki ni?

skrg ko paham, wahai anonymous yg kurang bijak. i dah bagi u bukti. kalau u nak reply, sila reply dgn bukti jugak. jgn sekadar cakap manis mulut jer....

fitri said...

yg suke mbangkang universiti ni..ak harapkan korg bjya mng prk spya korg tau pe mslh yg dihadapi oleh PM ng JAKSA...korg men sedap mulut je ckp gtu gni..ye mmg korg bayar yuran..tp bape sgt ng yuran korg tu...kalu nk ikutkan xckup pon yuran korg bg tu...so ak sgt2 mgharap korg mng prk dan bkuasa kt PM ng JAKSA..ak hrp sgt korg mng spy korg tau pe halangan2 nye jd pmimpin ni..kalu stkt nk bcakap ng m'kritik semua org boleh bagi...

Anonymous said...

btol2, ntah2 kritikan yg diberikan oleh seorg kutu rayau lebih membina dr kritikan yg GM lemparkan...

bengang dgn ukm said...

ni dah sah cakap kosong. tak tunjukkan bukti atau penerangan sama ada dalam bentuk nombor ataupun fakta. sekadar cakap ada kesusahan di pihak pmukm dan jaksa. cuba kamu jelaskan bagaimana rm10 tabung pmukm dan rm100 yuran kamsis digunakan. perincikan setiap satu sen kalau kamu tahu. kalau tak dpt kemukakan, maka segala percakapan anda adalah penafian tanpa sokongan. percakapan sedemikian langsung tiada kebolehpercayaan. saya alu-alukan segala reply tapi biarlah reply yang berasas. bukan cakap kosong je....

Anonymous said...

pegi bendahari ukm la benggang... ko tgk PMUKM tu dapat ke tak duit tu.. kalo ko kutuk suka je... Kalo ada satu sen pun duit tu yang digunakan oleh ukm ke arah kebaikan yang ko guna... maka tak halal la duit tu bagi ko...

Setak cakap kosong takde bukti PMUKM dapat ke tak duit tu, budak kecik pun boleh buat...
Moga2 ko mampus kene H1N1..

kepada benggang said...

Tak berkat kutuk UKM.. UKM ni macam ibubapa korang la.. Bagi ilmu kat korang.. Cuma takde benda/orang yang sempurna.. Kalo ibubapa dengan 4 anak pun boleh silap.. ni kan UKM yang ada 25K anak2...
Kepada sedara/sedari "benggang dgn UKM", kalo mak bapak ko buat silap ko demo juga ke? ko kutuk dorang ke?
Kalo ada satu pun ayat saya ni betul... saya harap mak bapak ko mati awal.. biar rasa sikit perasaan takde org yang nak jaga...

megat iskandar said...

yang tu la perlukan integriti dan kepimpinan mahasiswa yg cekap dan matang wahai sdr dri yg budiman...aku yakin yg bagi komen backup pm n jaksa ni pun pm n jaksa jugak..pemimpin yg baik akan cuba perform yg terbaik..bukan sentiasa memberikan alasan....akhirnya pengkritik yg akan disalahkan semula..gm cuba membawa suara2 marhaen mahasiswa..so,kumpulan yg pegang amanah perlu buktikan yg terbaik...nk lepaskan diri sampai bagi contoh yg x masuk akal nk nuat apa..(aku ambik contoh komen kat atas aku ni..come on laa student..)

Anonymous said...

wahai begang knp ko bodoh sgt..
benda mcm 2 kita harus ada kesedaran sendiri bkn asyik nak tg bantuan..
ko nie mcm peminta sedekah je la...

Anonymous said...

jaksa xdpt duit pun.. klu jaksa dpt duit pn akan d masukkan kedalam hutang mereka.. tggu lepas buat laporan..

Anonymous said...

ak fst tahun 2.memang mpp fst thn 1-2 x nmpak keje die. yg slalo ak nampak mpp thun 3 tu. kejap jumpa timb dekan, kejap pg jpp. ak akui die memg blaku adil ngn semua kaum. die yg fight pasal isu kafe ntok dak yg chinese ngn indian. ak respek sme dia beb.

long life the fighter!

Anonymous said...

nme die arip....

Anonymous said...

sape kte PMFST tak demokrsi..ko mmg ngok,ko tau tak pemilihan exco tu berdasarkan undian...pe kejadah ko tak pernah-pernah nk jadi exco tetibe ko nk jad MT plak,gile kose gile diri ko niiih,dah ahh pemalas...hancur ahh fst kalo bg org mcm ko niii

Anonymous said...

ntah2 pentadbiran fakulti pun xkenal mpp fakulti sape.. mcm ape yg berlaku kt fst..kpd mpp aspirasi.. kalu kamu xterasa, xtau la nk kate ape.. ht kering kot.. sian kt pengundi kamu.. msti dorg xmau undi aspirasi pasni,.. vote for GM!

hahaha said...

ala..topeng tu masing2 bli sendri jela..tu pon nk kecoh..xkn lima posen pon nk berkire..kite manje sgt ni..kn tu ats kesedaran masing2..asik nk mngharap org len je..pastu slhkn org..haiya..itupon mau gado ka?

Anonymous said...

lagi satu..mmp gm fst amat la haprak bila prk...
sangup diorang gn bilik kat fst sebagai pusat dio rang wat kerja..adakah ini dikatakan pemimpin..gn kan bilik utk kepentingan diri sendiri..

ex-jaksa+aspirasi said...

habis tu..?bilik pmuk sape guna..?bukan cina2 ccc ke..?bukan aspirasi ke..?sape guna bilik jaksa jd pusat aspirasi..????jgn jadi bongok+bangang la woiii....
agak2 laa..

Anonymous said...

walaupun gm guna bilik pmfst masa prk, kita kena faham masa prk pun mereka masih pelajar pmfst. maka bilik tu semua orang boleh guna asalkan mereka pelajar fst. yang penting adakah gmukm halang aspirasi guna bilik pmfst masa pilihan raya? adakah gmukm halang pelajar biasa fst daripada menggunakan bilik itu masa prk. kalau ya, itu adalah salah. kalau tiada, maka tiada isu yang saya lihat. boleh setuju dengan saya???

Anonymous said...

masalahnye aku pelajar fst, bile prk, mmg x selesa nak study kat bawah tu, mesin potostat pun dijadikan mesin pencetak poster pilihan raya, sng ckp mmg x ley study la duk situ... nak tau, tggu dan lihat je la...

Anonymous said...

kalau macam itu, i memang sokong bahawa terdapat penyalahgunaan oleh gmukm ke atas bilik pmfst. gmukm kena sedar masalah ini... tak patut kerana kempen prk, kebajikan pelajar terabai....

Anonymous said...

laaa...korang terabai ape??de fst tak bg korang wat meeting dlm blik meeting tuh,sape yg tulis nme dlm bku tu kan bleh wat meeting,lg stu dlm bilik tu mne de mesin photostat,nmpak sgt ko nii penipu besar...aku tgk rmai je yg study kat situ,expecially chienies2...ok je,kalo GMUKM gune bilik orang nk kecoh2..yg aspirasi pkai duit pelajar tu korang tak kisah plak..nmpak sgt aspirasi nii tak adil dlm menilai...

Anonymous said...

tjuk besar entry nii bukn pasal dak FUU ke??nmpaknye dak2 FST lg byk masalh dorang niih..so yg dlu2 sokong aspirasi thun 1 2 korang chek n balance blik mpp korang skang mcmne?buat kerja ke tak,korang kenal ke tak,sikap peribadi mpp tu sendiri kne selidik,solat jemaah ke,tak solat ke,mcmne pergaulan...sume tuuh penting utk kita org Islam niih,peribadi pemimpin corak cara kepimpinan dorang,bnde2 simple je nii tap rmai yg abaikan

Anonymous said...

apahal...nie dah melenting ke...br je ckpkan..tp korang dah bls balik eek..nmpk la sgt yg korang gn bilik 2 utk kepentigan diri kan..
lg satu.x ckp pun gn setiap hr..lg pun memang salah korang gn bilik 2 untuk kepentingan politik korang..
yg pasal aspirasi..
dah aspirasi 2 kelab berdaftar...jd x slh dia gn bilik jaksa or bilik lain yg telah di berikan ..
lg pun diorang dah mintak kebenaran dr pengetua n pengrus kolej diorang..
bilik pmukm..
apa lah korang bodoh sangat gm haprak...
2 bilik mereka la..
dah diorang dah menang ms prk...
lg satu pasal isu duit..
jgn nak belagak pandai sgt la...
korang nak gn isu duit ke lak...
korang 2 lg teruk...
ms prk...mana korang dapat duit kalo x dr parti politik luar...
parti politik luar lak dpt duit dr mana kalo x dr duit rakyat..
sapa yg teruk skrg..pikir 2 biar panjang sikit kalo nak keluarkan isu pun..

Anonymous said...

hahah.. aspirasi kelab berdaftar???? ko cek kt buku yg ade tulis2 nama2 persatuan yg ko dpt mse mula2 daftar msk ukm.. ade jmpe x nama aspirasi???

Anonymous said...

ko tau x duit tu smua duit dorg sndiri.. berkorban byk utk korg.. berkorban utk bg korg smua bukak mata.. celik mata.. yg mana salah, yg mana betul.. ko ade kisah ke dorg xtdo malam sbb dok pk masalah korg? ko ade kisah ke dorg menghabiskan masa utk selesaikan mslh umat?? ko xpelik ke knape dorg sungguh2 dlm prjuangan ini?? xmacam aspirasi.. xde matlamat.. da menang, dok saje2 je.. budusss...

Anonymous said...

hello.... bukankah tajuk besar artikel untuk fuu. bukan fst atau gmukm.... so sila bagi komen aau respon yang berkaitan dengan tajuk artikel dan kandungannya....

hampa dengan mpp aspirasi!!!! said...

mcm mane gini? kita banding gerak kerja kedua2 mpp aspirasi dan gmukm dlm isu selesema wabak babi ini. kita tak nafi yg wabak ni semakin hari semakin menular. pelajar ukm dah mula cemas. kita boleh nampak usaha kempen gmukm dgn bagi topeng dan risalah kesihatan. mcm mane pula dgn mpp aspirasi? apa gerak kerja diorang? sibuk menghadiri pembukaan dan penutupan pesta konvo? ni yg saya perhatikan......

Anonymous said...

loh... jgn banding 1, banding seluruh usaha, br adil... student cemas?!!! x de yg cemas pun, tgk yg g pasar malam ramai je x pakai topeng, padahal topeng tu 50sen jek... cemas nyer camtu...

Anonymous said...

spesis genetik stupid la anon aspirasi ni. nyesal ak undi korang. korang bukannya turun ke lapangan. walaupun mungkin x cemas, tpi kitorg hargai ap yg gmukm wat. drpd x buat lgsung. memg spesis genetik stupid

spesis genetik stupid akn bg byk dalih dn alasan la. bla la

Anonymous said...

kalo aspirasi kutuk lebih2, mksudny diorg cuak...muahaha

tak nak aspirasi! Podah!

Anonymous said...

hahaha kesian.. je.. mcm je mpp gm gerak kat fst.. tunjuk kat aku ape dorg buat? dr tahun lepas asek isu perhentian bas tu je... bodoh!!!

Anonymous said...

pukimak gm

penilai mpp kat fuu said...

skrg aku thn 3 kat fuu. dah 3 generasi mpp aku lihat kat fuu. skrg ni phoon dr gm, sethn lepas alias dr aspirasi dan 2 thn lepas seorng cina dr aspirasi ccc. mmg besar prestasi 3 org ni. walaupun aku tak undi phoon prk thn lepas, tapi tak nafi dia buat kerja. amatlah ketara jika banding dgn alias yg langsung tak bagi sumbangan. kita lupakan perbezaan politik aspirasi dan gmukm. kita tengok kat pencapaian kedua-dua aspirasi dgn gmukm. i rasa pendapat kat fuu mmg semua setuju yg phoon jauh lebih kaliber dr mpp aspirasi lepas alias. korang pun kenalkan siapa tu alias?

penilai mpp kat fst said...

aku nak nilai mpp kat fst. ni yg best ni pasal mpp thn 2 adalah aspirasi dan mpp thn akhir ialah gmukm. tak payah nak gaduh lebih2. kadang2 sesuatu itu sngt jelas sehingga susah nak pertikai. i skrg thn 2 kat fst. i tak nampak mpp aku entah apa nama buat kerja langsung. tapi i mmg nampak mpp thn 3 bnyk menyumbang. syabas kat arip...

SYABAS GMUKM!!!! said...

blog gm kebelakangan ni i tengok semakin rancak dengan komen dalam posting2 yang terbaru. bagus macam ini. kita tak kisah komen tu setuju ataupun tidak setuju dengan posting. kita tak kisah kalau komen tu puji atau hentam gmukm dan aspirasi. yang penting kebebasan bersuara diberikan. macam mana pun, syabas kat gmukm atas inisiatif ini. i tengok blog aspirasi tak de posting langsung. orang pun malas nak tengok. apatah lagi komen. sama-sama kita pertahankan hak bersuara yang sememangnya cuba diperlekehkan pihak aspirasi.

Anonymous said...

its not easy to become a leader. to anybody who is so ambitious to become student leader, pls make sure u can hold the responsiblity and u r eligible enough to represent the students n pls dont be so proud when u become a leader especially aspirasi

Anonymous said...

aku rasa kompetensi generik tak selaras bg semua kolej...member aku dok zaba dapat tnggi2 markah,aku lak cket gler dapat..padahal takpenah g mana2 program pon...sepatutnya selaraskanla...ni tak,nampak sgt kelemahan

Anonymous said...

bagi topeng tu bagus
menegur pmukm pun bagus
tapi....kami mahasiswa bukannya bodoh
disebalik topeng percuma turut ada agenda politik
apa salahnya membantu tanpa perlu memburukkan pihak lain.
ikhlaskah kalau memberi tapi mengutuk org yg tidak memberi.
fikirkanlah......
kata bijakkkkkkkkk..mana otak?

salam ramadhan said...

salam..
wah..betapa berlagaknya sekiranya betul kenyataan ini dikeluarkan oleh pelajar FUU..mmgla pengajaran diorg berteraskan bahasa inggeris tp ini adalah projek universiti..dan sekiranya anda telah belajar dlm bahasa inggeris sdh tentu telah mahir berckpkn so baiklah kiranya kalo bole trn ke program ESZ dan mengajar kpd rakan-rakan yg krg mahir..kan lg elok mcm tu dr bersepakat nk boikot prgrm tu..hurmmm..sm2la kt pk wahai bijak pandai UKM sekalian..sesuatu yg dibuat tu ada faedahnya..xkn org wat sesuatu bnda tu tanpa pk faedahnya kn..sekian..wasalam..

Anonymous said...

Semalam nampak Exco GM membonceng anak dara(dar lagi ke tak pun tak tau la), Ke bazaar Rahmadan..

Feewiittt..

Korang pun manusia rupanya... Nafsu Besar..

Tu tak cerita yang beromen kat KTM lagi.. Tudung labuh, Boleh r cover tangan yang merayap masuk ke dalam...

Anonymous said...

Trend Blog Ni.. Bila Ada orang bagi komen yang reasonable.. Trus senyap.. Buat tajuk lain...
takut bila fakta telah dijelaskan…

Takut kenyataan kot.. Ke da tak ada jawapan.. Contoh jelas adalah Isu cuti H1N1..

Agaknya mmg suka buat cerita kot.. Tahukah? Cerita2 yang menyebabkan orang mendapat/menyebarkan benda yang tak benar adalah menjadi Fitnah2... So saham fitnah kat Web boleh lah kongsi ramai2..
:D

Tak sangka bukan muslim pun boleh fikir benda simple mcm ni.. Yang muslim asyik exploit agama untuk nasfu sendiri..

Sayang sekali, Islam itu indah... Cuma manusia yang merosakkannya... Kat malaysia ni Melayu espesially...

Selamat beramal Semua...

Anonymous said...

jaga2!!!

cybertroopers aspirasi menyerang!!!

perhatikan 'pakej2' komen mereka!!!

selamat menilai!!!

Anonymous said...

nak tau sebab ap melayu mundur adlh kerana melayu berpaling srpd islam, ambik islam ckit2, pegang sekular, berlebihan dlm hiburan

syg sekali mereka enggan mengikut jln yg diikuti dn terbukti telah berjaya yg diasaskan oleh nabi.

jgn pisahkan iman dgn islam

melayu ap kalo ambik islam tpi tiada iman

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !