Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Tuesday, October 21, 2008

PRK UMT : Hanya Sandiwara HEPA


Terus terang penulis nak kata bahawa Pilihanraya Kampus (PRK) UMT tiada demokrasi seperti yang diwar-warkan sebelum ini. Apa yang berlaku sekarang ini hanyalah lakonan yang dilakukan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni (HEPA) UMT untuk memperbodohkan mahasiswa.

Macam-macam cerita yang dilakonkan antaranya menubuhkan dua dua blok pelajar yang memasuki pilihanraya walaupun pelajar tidak dibenarkan mewakili mana-mana parti atau persatuan. Pertama blok MPP. Blok ini adalah pelapis bagi MPP yang mana mereka adalah anak didik MPP menerusi JKPP.


Blok kedua ialah AKASIA. AKASIA ialah persatuan anak seni yang memperjuangkan seni dan budaya di UMT. Kelab ini adalah kelab HEPA, sama dengan MPP dan juga JKPP.

Tujuan AKASIA memasuki PRK adalah untuk melawan MPP sebagai pembangkang untuk menampakkan ada demokrasi di UMT.
Hanya pelajar yang buta politik yang percaya dengan lakonan tersebut. Rata-rata pelajar sudah tahu bahawa AKASIA juga adalah anak didik HEPA.


Apa buktinya AKASIA adalah sama dengan MPP dan JKPP? Buktinya ialah sumber kewangan AKASIA dan adalah daripada sumber yang sama iaitu daripada HEPA. Dari mana mereka (calon) dapat duit untuk beli borang RM 200, nak bantah masa penamaam calon dan seumpamanya lagi?


Demokrasi LumpuhSegala lakonan yang dilakukan tidak dapat menutup bahawa demokrasi di UMT dilumpuhkan. Pada awal-awal lagi HEPA tidak bagi mahasiswa masuk bertanding, hanya anak didik mereka sahaja yang boleh masuk. Segala maklumat mengenai PRK tidak dihebahkan seperti tarikh pembubaran MPP, tarikh keluar borang calon, harga borang, tempat borang dikeluarkan,tarikh penamaan calon, tarikh mengundi dan banyak lagi. Pengumuman hanya dibuat pada saat akhir yang mana mahasiswa tidak sempat nak buat persediaan.


Harga borang yang mahal- RM 200 seolah-olah tak nak bagi mahasiswa beli borang tersebut. Dengan jumlah tersebut pelajar tidak mampu untuk menyediakannya kecualilah ada pihak yang nak memberi sumbangan. Itu tidak termasuk kos-kos yang lain seperti poster dan kos sampingan yang lain.


Segala fakta tersebut sudah cukup untuk menyatakan bahawa PRK UMT tidak demokrasi. Adakah cara begini HEPA nak melatih perintis pemimpin negara yang akan meneajui negara. Adakah mereka rasa calon-calon MPP yang mereka kemukakan ini mampu untuk memimpin mahasiswa dan mengembalikan maruah mahasiswa?

Kalaulah beginilah suasananya sekarang, tak payah buat PRK. Buat lantikan sahaja macam lantikan pengawas di sekolah, lepas tu panggil ketua balai polis Gong Badak untuk perasmian majlis. Sudah!, tak payah susah-susah buat PRK, habis duit dan tenaga sahaja.


Penulis sebagai mahasiswa menaruh harapan yang tinggi kepada pentadbiran universiti supaya melakukan pembaikan untuk memastikan survival mahasiswa di masa akan datang.- mahasiswa UMT

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !