Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Wednesday, October 8, 2008

SURAT TERBUKA : Tambang Teksi Yang Melampau Dikenakan Kepada Mahasiswa UKM

Kepada mahasiswa/i UKM sekalian, email kami telah menerima email ini daripada seorang siswi UKM pada 6 Oktober lalu. Dilampirkan testimoni mahasiswi tersebut untuk renungan dan muhasabah kita semua akan perilaku MPP Aspirasi yang gagal menunaikan amanah yang dipegang mereka.Salam Pilihan Raya Kampus,TAMBANG TEKSI YANG TIDAK BERPATUTAN

Saya dan sahabat- sahabat Fakulti Ekonomi dan Perniagaan yang lain meniggalkan kampus untuk pulang berhari raya pada 29 hb September 2008. Oleh kerana, kekurangan pengangkutan awam di UKM kami mengambil teksi untuk ke Komuter. Apa yang mengejutkan ialah sepatutnya, tambang dr Keris Mas ke komuter adalah RM5 namun tambang naik kepada RM10. Alasan yang diberikan oleh pemandu teksi adalah 'Harga hari raya'...Itu untuk kolej yang paling dekat dengan stesen komuter untuk lain2 kolej saya xpasti lebih2 lagi kolej Zaaba.

Sama juga pada tarikh 4 syawal 1429H(pulang ke UKM), untuk teksi masuk ke Keris Mas juga RM10 dengan alasan yang sama. Kalau dikira pemandu teksi memang mengaut keuntungan yang berlebihan dan ini jelas membebankan pelajar. Saya tidak pasti adakah PMUKM sedia ada sedar betapa pentingnya pemantauan harga tambang teksi yang semakin hari semakin 'cekik darah'.

Saya tidak pasti ini isu/luahan pendapat/ luahan rasa dan lain- lain. hanya sekadar berkongsi utk pengetahuan semasa kampus. Wallahualam.

Ika,

Mahasiswi Fakulti Ekonomi dan Perniagaan

* GMUKM menyatakan terkilan kerana isu ini tidak diambil tindakan oleh PMUKM sekarang. Adakah PMUKM- Aspirasi sedar akan berlakunya senario ini. Diharap para mahasiswa/I UKM melakukan perubahan pada PRK kali ini. Jangan biarkan anda terus dipimpin oleh pemimpin Aspirasi yang secara rekodnya, gagal memimpin dan gagal menjaga kebajikan mahasiswa terutama mahasiswi di kampus kita.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !