Majlis Kepimpinan Utama GMUKM

Kompilasi Kejayaan Manifesto

Provinsi Ungu [Versi Online]

Thursday, January 28, 2010

Kolej bias : Kejahatan Aspirasi terserlah

Bangi, 28 Jan 12:30 pm | Sikap yang ditunjukkan oleh pihak pentadbiran kolej semasa proses pengundian hari ini sangat tidak rasional apabila mereka tanpa segan-silu melanggar undang-undang yang terdapat dalam buku peraturan yang pihak mereka sendiri buat.

Perkara yang paling bercanggah dengan peraturan adalah apabila pihak KIY, KBH dan KAB mengambil nombor siri mahasiswa dan mahasiswi yang datang mengundi pada hari ini. Mengikut buku panduan calon, no 28.1(iii) mengatakan bahawa undi adalah rahsia.

Pihak pentadbiran Kolej Tun Hussein Onn (KTHO) pula tidak membenarkan pelajar tahun 1 dan tahun 2 mengundi calon fakulti manakala para pelajar tahun 3 dan 4 tidak dibenarkan mengundi calon umum.

Mengikut analisis yang dibuat oleh Unit Penyelidikan Pilihanraya GMUKM, perkara ini terjadi ekoran strategi untuk memenangkan Saudara Sarfarizmal dalam pilihanraya kali ini. Pelbagai perkara yang dirancang pentadbiran antaranya propaganda media yang meletakkan muka Sarfa dalam akhbar Berita Harian hari ini.


Sarfa merupakan bekas Timb. Presiden PMUKM sessi lepas yang dianggap pengecut untuk berentap dengan GMUKM apabila tidak menghadirkan diri semasa ceramah SPKG: Apa Kata Mahasiswa di dataran pusanika pada 12 Jan yang lepas.

Ceramah ini dibuat untuk mencari penyelesaian bagi permasalahan perlaksanaan SPKG yang banyak membebankan pelajar tahun 1 dan tahun 2. Ketidakhadiran beliau menunjukkan Saudara Sarfa tidak begitu cakna dengan permasalahan dan kebajikan mahasiswa.

0 comments:

Post a Comment

tvGMUKM

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Hashtag

#Hashtag

Moving Forward

Wajib Muat Turun !